Στο Συμβούλιο της Ευρώπης: πάλι ψήφο υπέρ της Τουρκίας η Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 09/12/2021 14:32 Τελευταία Ενημέρωση: 10/12/2021 15:02 Από: Tachydromos

Αντιδρούν ορθά αυτή τη φορά δημοσιογράφοι και σοβαρά ιστολόγια πολιτικής ανάλυσης. Ο λόγος για τη στάση της Αλβανικής σοσιαλιστικής Κυβέρνησης στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θέμα της συζήτησης ήταν η έγκριση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία σχετικά με την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά αλλά και του Ντερμιτάς του Κουρδικού Κόμματος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ECHR έχει αποφανθεί επί τη προσφυγή του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και κρίνοντας παράνομη την προφυλάκιση του στην Τουρκία αξιώνει την άμεση απελευθέρωση του. Η Τουρκία όμως αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου που εκτείνει την αρμοδιότητα του στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή Υπουργών (πρόκειται για ανώτερο εκτελεστικών αρμοδιοτήτων όργανο του θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα κράτη μέλη αντιπροσωπεύονται με αρμόδιο Υφυπουργό συνήθως) έχοντας τη σχετική υποχρέωση όταν παραβιάζονται οι αποφάσεις του Δικαστηρίου να απευθύνει έκκληση στις Κυβερνήσεις. Για την περίπτωση του Καβαλά η Επιτροπή Υπουργών έχει εγκρίνει από τρεις ανάλογες ενώ άλλες δύο για την περίπτωση του Ντεμιρτάς.

Η ψηφοφορία της 3η Δεκεμβρίου ωστόσο είχε μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι το σχετικό ψήφισμα προειδοποιεί πλέον ότι η μη συμμόρφωση της στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα οδηγήσει σε απόφαση αναστολής της ιδιότητας κράτους μέλους ή και την οριστική έξωση απ’ το Συμβούλιο. Είναι αυτή η απόφαση που έχει εξοργίσει τον Τετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους Υπουργούς του που κατηγορούν εκ νέου για εμπλοκή της Ευρώπης και των δυτικών κρατών στις υποθέσεις της «ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης»!!!

Ο αντιπρόσωπος της Αλβανικής Κυβέρνησης στην Επιτροπή Υπουργών ψήφισε «αποχή» στην επίμαχη αυτή απόφαση μαζί με τη Ρωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Σερβία και Ουκρανία. Οι άλλες χώρες μπορούν να δικαιολογήσουν την λευκή ψήφο τους δεδομένου ότι στην ίδια συνεδρίαση ή σε άλλες προηγούμενες είχαν εγκριθεί ανάλογα ψηφίσματα και αποφάσεις εις βάρος τους. Εξ ου και η στάση της Αλβανίας δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως υποταγή στο Τουρκικό καθεστώς και δειλία να μην δυσαρεστήσει τον Ερντογκάν. Με τον κίνδυνο όμως να παραπονεθεί το Δίκτυο Σόρος του οποίο φέρεται να είναι οπαδός ο Καβαλά.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon