Άσυλο στην Ιταλία ζήτησε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2021 14:28 Τελευταία Ενημέρωση: 14/12/2021 13:43 Από: Tachydromos

Ενώ έχει καταδικαστεί σε διετή στέρηση ελευθερίας – φυλάκιση, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας, Adriatik Llalla (Αντιατίκ Λάλα) τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί, συνελήφθη την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στην Ιταλία. Εκτελώντας διεθνές ένταλμα της Ειδικής Δομής της Εισαγγελίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς της Αλβανίας, που είχε εκδοθεί στις 8 Οκτωβρίου εφόσον τελεσιδίκησε η εις βάρος του κ. Λάλα δικαστική διαδικασία και απόφαση, οι Ιταλικές αστυνομικές αρχές τον συνέλαβαν χθες. Τούτο προς έκδοση στην Αλβανία. Είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί στις 2 Μάη με την κατηγορία απόκρυψης εισοδημάτων, ξέπλυμα χρήματος και ατεκμηρίωτη κτήση περιουσίας.

Ωστόσο κάνοντας χρήση δυνατοτήτων που παρέχει η περί των εκδόσεων διακρατικές διαδικασίες ο κ. Λάλα έχει υποβάλει ήδη αίτημα αναστολής της εκτέλεσης. Επί το πλείστον δε αιτήθηκε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία.

Το αίτημα του πρώην ανώτατου αλβανού δικαστικού λειτουργού υα δικαστεί σε αρμόδιο δικαστήριο της Ρώμης, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου σε ανοιχτή ακροαματική διαδικασία.

Εκείνο που έχει σημασία να αναφερθεί αφορά στους λόγους που προβάλει στην αίτηση μη έκδοσης και παροχής πολιτικού ασύλου ο κατάδικος πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας.

Έχει προηγηθεί η από το 2018 συμπερίληψη του στη «μαύρη λίστα» των ανεπιθύμητων να εισέλθουν στις ΗΠΑ του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος τότε είχε κάνει λόγο για πιέσεις του Αμερικανού Πρέσβη, στο δικό του γραφείο ούτως ώστε παύσει εισαγγελική έρευνα και δίωξη για Αμερικανικών συμφερόντων εταιρία πετρελαίου. Οι εκτός περιβαλλοντολογικών κριτηρίων εργασίες της εν λόγω εταιρίας σε περιοχές του Φίερι προκαλούν ζημιές στους αγρούς αλλά και τις κατοικίες των πολιτών. Παράλληλα η δίωξη αφορούσε και σε παραβάσεις σε ότι αφορά στα λογιστικά και την νομοθεσία περί φόρων και δασμών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon