Ο Μπερίσα πήρε το όπλο του – Εμφύλιος στο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 15/12/2021 14:24 Τελευταία Ενημέρωση: 15/12/2021 14:29 Από: Tachydromos

Λυκοκάπης Γιώργος

Αν και η πολιτική πόλωση δεν είναι καθόλου άγνωστη στην αλβανική πολιτική ζωή, δεν έχει προηγούμενο ο σκληρός εσωκομματικός “εμφύλιος” που μαίνεται ανάμεσα στον νυν ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπάσα και στον ίδιο τον ιδρυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσα.

Ο ιστορικός ηγέτης της μετακομμουνιστικής Αλβανίας πέτυχε την αποπομπή του Μπάσα σε συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα, με την συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία των ψήφων των συνέδρων. Είναι χαρακτηριστικό πως υπέρ της πρότασης Μπερίσα ψήφισαν πάνω από 4000 σύνεδροι, ενώ υπέρ του Μπάσα συντάχθηκαν λιγότεροι από… 40! Ο Μπερίσα κατηγόρησε τον Μπάσα πως μετέτρεψε το Δημοκρατικό Κόμμα σε «μαρξιστικό-λενιστικό», αναφερόμενος στις διαγραφές που προχώρησε ο τελευταίος, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του Μπερίσα.

Ο βετεράνος Αλβανός πολιτικός προχώρησε σε μία θεαματική επίδειξη δύναμης, αποδεικνύοντας πως αυτός παραμένει ο πραγματικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και όχι ο Μπάσα. Ως απάντηση, ο Μπάσα αρνήθηκε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα, προχωρώντας σε νέες αποπομπές κομματικών στελεχών που συντάχθηκαν με τον Μπερίσα. Προγραμματίζει νέα συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να επικυρώσει την διαγραφή του… Μπερίσα!

Όμως η επίδειξη δύναμης του Μπερίσα δεν είχε αποδέκτες μόνο το κόμμα του ή τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, με τον οποίο έχει μία πολυετή πολιτική βεντέτα, αλλά και το εξωτερικό, συγκεκριμένα τους Αμερικανούς! Είναι κοινό μυστικό πως ο Μπάσα προχώρησε στην διαγραφή Μπερίσα, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Μπερίσα κατά ΗΠΑ

Προηγουμένως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ του Μπερίσα και μελών της οικογένειας του, ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα», επικαλούμενο τις υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς που εμπλέκονται, σκάνδαλα που είναι βέβαια κοινός τόπος στην Αλβανία. Ο Μπερίσα ανταπάντησε μηνύοντας τον… Άντονι Μπλίνκεν και αναφέρθηκε σε πολιτική δίωξη, μιλώντας για “κατασκευασμένο κατηγορητήριο” από τους Αμερικανούς και τον Αλβανό πρωθυπουργό!

Πράγματι οι χαρακτηρισμοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Μπερίσα, τον μέχρι πρότινος ακραιφνή αμερικανόφιλο πολιτικό (επί θητείας του οποίου η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ) ταιριάζουν “γάντι” και στον ίδιο τον Ράμα, ο οποίος είναι διαβόητος για τις διασυνδέσεις του με τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών της Αλβανίας. Διασυνδέσεις, που βέβαια οι Αμερικανοί προτιμούν να παραβλέπουν.

Αν και ο νυν επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Μπάσα αρχικά ζήτησε «εξηγήσεις» από τους Αμερικανούς για την απόφαση, γρήγορα έλαβε το “μήνυμα”: Προχώρησε στην διαγραφή του Μπερίσα, με την δικαιολογία της προάσπισης των “εταιρικών σχέσεων” του Δημοκρατικού Κόμματος με τις ΗΠΑ, απόφαση που όμως δεν άρεσε καθόλου στην βάση του. Όπως είδαμε, η πλειονότητα των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος συσπειρώθηκαν στον “ανένδοτο” που κήρυξε ο Μπερίσα, έναντι της σημερινής κομματικής ηγεσίας.

Περιττεύει να αναφέρουμε πως από τον εσωκομματικό εμφύλιο στο Δημοκρατικό Κόμμα κερδισμένος είναι ο Έντι Ράμα, που παρακολουθεί με ικανοποίηση την βεντέτα Μπερίσα-Μπάσα, έπειτα από την τελευταία εκλογική του νίκη, η οποία σημαδεύτηκε και από τον καταποντισμό του κόμματος του έτερου ανταγωνιστή του, του Ιλίρ Μέτα. Το κόμμα του Προέδρου της Αλβανίας, ο οποίος ήταν “στα μαχαίρια” με τον Ράμα, εξέλεξε μόλις τέσσερις βουλευτές, αποτυγχάνοντας να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή που επεδίωκε.

Ράμα θέλουν οι ΗΠΑ

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει ήδη κινήσει διαδικασίες αποπομπής του Μέτα, προκειμένου να τον ξεφορτωθεί και αυτόν. Ο Αλβανός Πρόεδρος είχε πολλάκις εκφράσει την δυσφορία του για την μονόπλευρη στήριξη των Αμερικανών στον Ράμα, την κυβέρνηση του οποίου έχει χαρακτηρίσει (μεταξύ άλλων) ως «ομάδα μαφιόζων» που απειλεί την δημοκρατία στην Αλβανία, σχεδιάζοντας ένα καθεστώς «υπό το τρίπτυχο κόμμα-αστυνομία-προπαγάνδα».

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την προτίμηση τους στον Ράμα. Αρνήθηκαν, όπως και η ΕΕ, να υποστηρίξουν τις δυναμικές και μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης του 2019, καλώντας απλώς σε «αυτοσυγκράτηση» και «μετριοπάθεια». Κάλεσαν την αλβανική αντιπολίτευση και τον Μέτα να μην αμφισβητήσουν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, την στιγμή που ο Ράμα επιδόθηκε στο αγαπημένο του εκλογικό “σπορ”, αυτό της εξαγοράς ψήφων!

Προχώρησαν ακόμα και σε μία βράβευση-πρόκληση του Ράμα, δια χειρός μάλιστα της Χίλαρι Κλίντον, παραβλέποντας μέχρι και τις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναφέρονται στις ύποπτες διασυνδέσεις του με Αλβανούς μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Τώρα θέλουν τον πιο χαρισματικό ηγέτη της αντιπολίτευσης και ορκισμένο εχθρό του Ράμα, τον «φλογερό φιλοαμερικανό» (σύμφωνα με λόγια του ιδίου) Σαλί Μπερίσα, εκτός του αλβανικού πολιτικού παιχνιδιού.

Όμως ο βετεράνος Αλβανός πολιτικός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Ετοιμάζει δυναμικές διαδηλώσεις οπαδών του, με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο του “Open Balkans” στα Τίρανα και την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού, παίζοντας αυτή την φορά ένα “χαρτί” που ο ίδιος γνωρίζει άριστα: Αυτό του αλβανικού εθνικισμού.

Πηγή:slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon