Άνανδρος μάλλον παρά υπερόπτης

Δημοσιεύθηκε: 16/12/2021 12:00 Τελευταία Ενημέρωση: 19/12/2021 19:50 Από: Tachydromos

Ο Πρωθυπουργός αποφεύγει την συζήτηση επερώτησης για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Σήμερα είχε προβλεφθεί στην Ημερήσια Διάταξη των Εργασιών στην Ολομέλεια της Βουλής της Αλβανίας, η συζήτηση Επερώτησης στον Πρωθυπουργό που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες. Η Επερώτηση είχε κατατεθεί από 9 Νοεμβρίου και τα ΜΜΕ ανακοίνωναν με ενδιαφέρον την συζήτηση στην πρωινή συνεδρίαση. Πλην όμως χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε καλώντας τον κ. Ντούλε στο βήμα ότι τον Πρωθυπουργό λόγω κωλύματος του προγράμματος του θα τον εκπροσωπήσει η Υπουργός παρά των Προθυπουργώ αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο κα. Ερίσα Σπυροπάλι.

Στον αιφνιδιασμό αυτό για την υποβάθμιση της συζήτησης από πλευράς του Πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ – έμπειρος κοινοβουλευτικός απάντησε ματαιώνοντας την συζήτηση και επιφυλασσόμενος να επανέλθει όταν οι υποχρεώσεις του πρώτου του επιτρέψουν. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Ντούλες κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για την παραβίαση των κανονισμών κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Κυρίως όμως για το γεγονός ότι δεν έχει στις προτεραιότητες της κυβερνητικής του ατζέντας ζητήματα που άπτονται στο ευαίσθητο πεδίο των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και του σεβασμού τους.

Ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι τόσο έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ως η πιο μεγαλύτερη αριθμιτικά και καλύτερα πολιτικά οργανωμένη όσο και έναντι άλλων μειονοτήτων στη χώρα επιλέγει αντί του έντιμου και ανοιχτού διαλόγου, λογικές καταπίεσης και πολιτικής χειραγώγησης. Προφανώς απέφυγε παρά συμπεριφέρθηκε υπεροπτικά την αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κατά την οποία προφανώς θα προέκυπτε το έλλειμμα που υφίσταται στην θεσμοθέτηση των εφαρμοστικών διατάξεων στον «Περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας» Νόμο όσο και σε πρακτική εφαρμογή του.

Η Συζήτηση της Επερώτησης παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφενός μεν διότι η χρονιά που έρχεται θα είναι έτος εφαρμογής της Απογραφής και αφετέρου διότι η ΕΕ έχει συμπεριλάβει στις προτεραιότητες έναρξης της επίσημης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων της ΕΕΜ.

Και στην φετινή Έκθεση της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αλβανία επισημαίνονται και τα δύο σημεία: για την Απογραφή επικροτεί τις βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία και επισημαίνει ότι αναμένει να δει την πρακτική εφαρμογή της με σεβασμό στα κριτήρια και τις καλύτερες πρακτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το δεύτερο εκφράζει μάλλον παρατήρηση για τις καθυστερήσεις στην θεσμοθέτηση των διατάξεων εφαρμογής του νόμου αλλά και την μη πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τις μειονότητες.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ έχοντας υπόψη του αυτά τα σημεία της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωνε ότι ναι μεν μπορεί τα ζητήματα των μειονοτήτων να μην συμπεριλαμβάνονται στις κυβερνητικές προτεραιότητες του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, θα τα βρει όμως μπροστά του διότι είναι στην ατζέντα προτεραιότητας της σχέσης της Αλβανίας με την ΕΕ…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon