Στην αντίφαση του Εισαγγελικού πορίσματος - ανακοινώσεων της Αστυνομίας για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα εστιάζουν τα Αλβανικά ΜΜΕ

Δημοσιεύθηκε: 17/12/2021 12:35 Τελευταία Ενημέρωση: 18/12/2021 08:37 Από: Tachydromos

Ορθά τα σοβαρά ιστολόγια στην Αλβανία εστιάζουν σε μια εξόφθαλμη αντίφαση που προκύπτει απ’ τις αρχικές ανακοινώσεις της Αστυνομίας του Κράτους της Αλβανίας σχετικά με την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα απ’ την Ομάδα Ειδικών Αποστολών, στις 28 Οκτώβρη 2018 και του Εισαγγελικού Πορίσματος της κατά τόπο αρμόδιας Εισαγγελίας Αργυροκάστρου.

Ο Εισαγγελέας Αργυροκάστρου είχε από Μάιο υποβάλει αίτημα αρχειοθέτησης της υπόθεσης ως αυτοκτονία και ως εκ τούτου ελλείψει αντικειμένου την παύση της εισαγγελικής έρευνας, απ’ το Πρωτοδικείο Αργυροκάστρου. Η δικαστής Σουέλα Ντάση είχε απορρίψει το αίτημα του Εισαγγελέα Γιουλιάν Τσάφκα, όχι επί της ουσίας αλλά για περεταίρω συμπλήρωση του ανακριτικού τμήματος του φακέλου και τη διάθεση στην οικογένεια του περιεχομένου του και των συναπτόμενων εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης.

Στις 13 Δεκεμβρίου εκδικάστηκε εκ νέου σε ανοιχτή ακρόαση η υπόθεση και το Δικαστήριο αποφάνθηκε πεπεισμένο απ’ την εισήγηση του Εισαγγελέα υπέρ της παύσης της υπόθεσης κρίνοντας ορθό το συμπέρασμα ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε αυτοκτονήσει με δύο πυροβολισμούς εξ επαφής στο στήθος.

Το Εισαγγελικό πόρισμα επισημαίνει με έμφαση ότι η πραγματογνωμοσύνη απέδειξε ότι κανένα απ’ τα όπλα της Ομάδας RENEA (Reparti Neutralizimit Elementit Armatosur - Ομάδα Εξουδετέρωσης Ενόπλου Στοιχείου) δεν ανταποκρίνεται στα θανατηφόρα τραύματα του θύματος. Επί το πλείστον στη Ιατροδικαστική Έκθεση αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν ίχνη πυρίτιδος και εγκαύματα από τους εξ επαφής πυροβολισμούς.

Ωστόσο όμως τα συμπεράσματα του Εισαγγελέα αντιφάσκουν με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τόσο την ημέρα του συμβάντος όσο και στη συνέχεια. Επί το πλείστον δε που εκτός από κάποιες τοποθετήσεις με υπονοούμενα «δημοσιογράφων του αστυνομικού ρεπορτάζ» και παρά την ιδιαίτερη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να υπάρξει η επίσημη εκδοχή περί αυτοκτονίας. Προφανώς πρόκειται για εμπαιγμό και μάλιστα με τεράστιες πολιτικές συνέπειες.

Το συμπληρωματικό ανακοινωθέν της Αστυνομίας το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου 2018 αναφέρει: … Στην πλαγιά του βουνού, άνωθεν της αποθήκης ύδατος της κοινότητας Βουλιαράτες, ο υπήκοος Κωνσταντίν Κατσίφα εντοπίστηκε από τις ειδικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις της RENEA τον κάλεσαν να πετάξει το όπλο και παραδοθεί ο δε υπήκοος Κατσίφας δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις της αστυνομίας και άνοιξε πυρ θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο της ζωή των ανδρών που και λόγω εδάφους η δυνατότητα αμύνης ήταν μικρή.

Οι άνδρες της RENEA ανταπάντησαν και κατά την ανταλλαγή πυρών έμεινε νεκρός ο υπήκοος Κωντσαντίν Κατσίφας…»

Τα ΜΜΕ της Αλβανίας εν κατακλείδι του ρεπορτάζ για την δικαστική έκβαση του αιτήματος του Εισαγγελέα στηριζόμενο στη βάση του πορίσματος περί αυτοκτονίας, εγείρουν το ερώτημα: εάν αυτό το πόρισμα ή μήπως η ανακοινώσεις της Αστυνομίας είναι πιο έγκυρο; Επί το πλείστον δε είναι και τα δημόσια συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού προς την ομάδα δίωξης των RENEA!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon