Κομισιόν: «Σιγή ιχθύος» για τις διαδηλώσεις στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 11/01/2022 08:08 Τελευταία Ενημέρωση: 11/01/2022 08:08 Από: Tachydromos

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να μην σχολιάσει τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τα Τίρανα το Σαββατοκύριακο, καθώς κορυφώθηκαν οι εντάσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το Σάββατο (8 Ιανουαρίου), ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Σαλί Μπερίσα οδήγησε πλήθος υποστηρικτών στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα. Στη συνέχεια οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν στο κτίριο, σπάζοντας παράθυρα και την πόρτα με πολιορκητικό κριό, λοστούς και βαριοπούλα. Οι ειδικές δυνάμεις και η κρατική αστυνομία διέλυσαν το πλήθος μετά από μία ώρα με γκαζάκια και κανόνια νερού, ενώ έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις.

Η διαμάχη ήρθε μετά την μονομερή αποπομπή του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά από την κοινοβουλευτική ομάδα του Μπερίσα μετά τον χαρακτηρισμό του τελευταίου από τις ΗΠΑ ως «persona non grata» για «σημαντική διαφθορά». Οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, ακόμη και από την ΕΕ, οδήγησαν τον Μπασά να λάβει την εν λόγω απόφαση το βράδυ πριν από την επανέναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο, χωρίς να την θέσει σε ψηφοφορία του κόμματος.

Ο Μπερίσα απάντησε στην ενέργεια αυτή του αντιπάλου του ορκιζόμενος να αναλάβει ξανά την ηγεσία του κόμματος και να εκδιώξει τον Μπάσα. Και οι δύο πλευρές ψήφισαν για την αποπομπή της άλλης και αμφότερες ισχυρίζονται ότι έχουν τα μόνα νόμιμα δικαιώματα να κάνουν κάτι τέτοιο.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα έκανε ανάρτηση στο Twitter το Σάββατο, καταδικάζοντας τις πράξεις βίας και καλώντας τους εμπλεκόμενους να είναι ψύχραιμοι και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Πρόσθεσε επίσης ότι η πορεία ένταξης στην ΕΕ απαιτεί μια «σταθερή αντιπολίτευση».

Το Exit επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα, σημειώνοντας ότι είχαν ήδη δει τη δήλωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ και ζήτησαν διευκρινίσεις. «Έχετε δει τα tweets της αντιπροσωπείας της ΕΕ που επαναλαμβάνουν τη θέση μας. Θα επανέλθουμε σε εσάς σε περίπτωση που έχουμε κάτι περαιτέρω να πούμε σε αυτό το στάδιο».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του της αντιπροσωπείας απάντησε τότε κατά λάθος στο Exit, ενώ ήθελε να απαντήσει στους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες.

Έγραψαν: «Καλά το έθεσες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εμπλακούμε περαιτέρω», παρά το γεγονός ότι οι ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν ούτε απευθύνονταν στην αντιπροσωπεία της ΕΕ ή σε οποιονδήποτε εντός αυτής.

To Exit είχε ρωτήσει τη θέση της ΕΕ σχετικά με ένα πρόσωπο του κοινοβουλίου που έχει χαρακτηριστεί «non grata», αν έχουν ανησυχίες για το τι σημαίνει η διαμάχη αυτή για ένα ισορροπημένο και δημοκρατικό κοινοβούλιο και αν βλέπουν ότι επηρεάζει τη δημοκρατία συνολικά στην Αλβανία.

Κανένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ δεν σχολίασε το περιστατικό που έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως. Ακόμα και ο Επίτροπος Όλιβερ Βαρχέλι, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται πολιτικά θέματα στην Αλβανία και την περιοχή, δεν σχολίασε.

https://www.euractiv.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon