Μπρα ντε φερ στη Σόφια για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων

Δημοσιεύθηκε: 11/01/2022 10:27 Τελευταία Ενημέρωση: 11/01/2022 10:27 Από: Tachydromos

*Του Ορφέα Μπέτση

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το συμβουλευτικού χαρακτήρα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας που συγκάλεσε ο πρόεδρος Ρoύμεν Ράντεφ. Θέμα της συνεδρίασης “Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Ο ρόλος της Βουλγαρίας στη διεύρυνση της ΕΕ και οι διαδικασίες σύνδεσης και σταθεροποίησης: η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας”.

Ο πρόεδρος Ράντεφ έχει ξεκάθαρα τοποθετεί κατά της έναρξης επίσημων συνομιλιών της κυβέρνησης των Σκοπίων με την ΕΕ, παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για το αποκαλούμενο βουλγαρικό βέτο. Τούτο επιφέρει ανάλογες συνέπειες και στην έναρξη διακυβερνητικής διάσκεψης και με την Αλβανία.

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεσμεύσει τη διαδικασία για τις δύο χώρες. Είναι μάλλον υπεύθυνη προσέγγιση διότι οι επιπτώσεις στην περίπτωση ξεχωριστής πορείας για Τίρανα και Σκόπια, λόγω της πολυπληθούς μειονότητας Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία, θα ενέτεινε τις αποσταθεροποιητικές τάσεις στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Ράντεφ προσπαθεί να δεσμεύσει τη νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία στις θέσεις του, έναντι του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας. Θέσεις οι οποίες αφορούν τη δογματική προσέγγιση των Βουλγάρων: ναι στο μακεδονικό κράτος, αλλά όχι στο έθνος και ταυτόχρονα σε πιο πραγματιστικούς στόχους, όπως αναγνώριση και σεβασμό της βουλγαρικής μειονότητας. Εξ’ άλλου τα αποτελέσματα της απογραφής στα Σκόπια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί.

Μπα ντε φερ Ράντεφ-κυβέρνησης Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είχε προ ημερών αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει προσέγγιση και να άρει το βέτο για τις ενταξιακές διαδικασίες της Βόρειας Μακεδονίας, εάν οι ΗΠΑ καταργήσουν τη διαδικασία βίζας για τα βουλγαρικά διαβατήρια! Ωστόσο το εσωτερικό πολιτικό τοπίο στη Βόρεια Μακεδονία είναι κινούμενο έδαφος. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιο πιθανή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, παρά το αντίθετο. Η κυβέρνηση εύθραυστου συνασπισμού, που θα υποβληθεί στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζάεφ, σχοινοβατεί.

Θα ήταν πιο ουσιαστικό έρεισμα να υπάρξει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Κομισιόν. Όμως, κάτι τέτοιο, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθιστώντας τα σύννεφα της αβεβαιότητας και της αστάθειας πιο έντονα. Μέσα στο κλίμα αυτό δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής η επίσημη τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα. Ο ίδιος είναι σε δυσμενή πολιτική θέση τόσο στο εσωτερικό έναντι του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, όσο και στο εξωτερικό, από την αντιπαράθεση με την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα.

slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon