Κοινό Αστυνομικό και Τελωνειακό Κέντρο Ελλάδας - Αλβανίας: Έγκριση σχεδίου νόμου

Δημοσιεύθηκε: 31/01/2022 20:02 Τελευταία Ενημέρωση: 31/01/2022 20:01 Από: Tachydromos

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Αλβανίας, ενέκρινε σήμερα το σχέδιο νόμου «Περί επικύρωσης της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη σύσταση και λειτουργία κοινού αστυνομικού και τελωνειακού κέντρου».

Όπως μεταδίδει το ΑΤΑ, στην συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχαν ο Andi Mahila, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας , ο Eduart Merkaj, Διευθυντής του Τμήματος Συνόρων και Μετανάστευσης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο Αλβανός αναπληρωτής ΥΠΕΣ, έκανε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου νόμου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σκοπός αυτού του σχεδίου νόμου είναι να αυξήσει και να ενισχύσει τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών των πλευρών, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, για τον καθορισμό των καθηκόντων του κέντρου, ανεξάρτητα από τα καθήκοντα των τελωνειακών και αστυνομικών αρχών».

Περαιτέρω, εξήγησε ότι μέσω αυτής της συμφωνίας τα μέρη δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία και να βελτιώσουν την ανταλλαγή τελωνειακών και αστυνομικών πληροφοριών. Όσον αφορά την τοποθεσία, το κέντρο θα τοποθετηθεί στην επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Κακαβιάς.

«Η ίδρυση αυτού του κέντρου δεν θα επιφέρει επικαλύψεις με τα τελωνεία και τα αστυνομικά όργανα», εξήγησε ο A. Mahila.

Ενώ, η Antoneta Dhima, ως εισηγήτρια, εκτίμησε τη σημασία της πρωτοβουλίας και σημείωσε ορισμένες από τις νομικές και διοικητικές πτυχές της συμφωνίας που βασίζεται στις αρχές της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της βελτίωσης των υπηρεσιών και των συνθηκών διέλευσης των συνόρων, των τελωνείων καθώς και τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Himara.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon