Η Εθνική «Διαβούλευση» του Ράμα: Διακυβέρνηση με δημοσκοπήσεις ή ο λαοφιλής Χαλίφης

Δημοσιεύθηκε: 02/02/2022 12:09 Τελευταία Ενημέρωση: 04/02/2022 23:51 Από: Tachydromos

Ενώ λίγους μήνες πριν το Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα είχε θεσπίσει Νόμο περί της Πλατφόρμας Συγκυβέρνησης, εδώ και λίγες μέρες προχωρά στην πρακτική εφαρμογή του. Έχουν διανεμηθεί ηλεκτρονικά ή και ταχυδρομικά χιλιάδες αντίτυπα ερωτηματολογίου με το οποίο ο Πρωθυπουργός ζητάει την τοποθέτηση των πολιτών για σειρά ζητημάτων που θα διαμορφώσουν κατά τα ρήματα του την κυβερνητική πολιτική προσεχώς.

Είναι σαφές ότι το πράγμα δεν είναι μόνο φτηνός λαϊκισμός που στην πλειοψηφία των Αλβανών πολιτών που παραμένουν στη χώρα λόγω ηλικίας θυμίζει το παραπλανητικό σύνθημα του κομουνιστικού κόμματος: «Το Κόμμα κάνει ότι ο λαός θέλει και ο λαός πράττει ότι το Κόμμα εντέλλεται». Είναι όμως πολύ πιο πέρα από τόσο. Αφορά στην παραβίαση βασικών αρχών της λειτουργία ευνομούμενης πολιτείας υπό συνθήκες υγιούς δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Πρωθυπουργός Ράμα έχοντας για δεύτερη φορά πάρει τις εκλογές χωρίς να έχει προβάλει ουσιαστικά προεκλογικό πρόγραμμα και έχοντας λάβει για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης απ’ την ελεγχόμενη Βουλή χωρίς δεσμευτικό και με παραμέτρους μετρήσιμους κυβερνητικό πρόγραμμα, προχωρά ακόμη πιο πέρα. Τούτο διότι το 2017 η αντιπολίτευση τελευταία στιγμή αποφάσισε τη συμμετοχή στις εκλογές και ως εκ τούτου η προεκλογική εκστρατεία είχε χαρακτηριστικά έκτακτης προσφυγής στις κάλπες. Η ίδια σχεδόν εικόνα και στις εκλογές τις περυσινής άνοιξης. Στην ουσία απαξιώνει την αντιπολίτευση και το ρόλο της Μαζί βέβαια και όλους τους άλλους μηχανισμούς που διαμορφώνουν την ισορροπία μεταξύ του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, των επιχειρήσεων και της εισπρακτικής νομοθεσίας κ.α.

Πρόκειται για μια δημοκρατική φάρσα που δεν έχει άλλο σκοπό παρά την κάλυψη της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού με τον οποίο ο Ράμα και η στενή ομάδα που τον περιβάλει διαχειρίζεται την εξουσία. Έχει ήδη μετατραπεί σε καθεστώς που με στόχο την διαχείριση των δημοσίων εσόδων και δαπανών κατά το δοκούν υιοθετεί καθημερινά όλο και πιο αδιαφανείς μεθόδους διακυβέρνησης.

Και μόνο η διατύπωση των ερωτήσεων στο Ερωτηματολόγιο Εθνικής Διαβούλευσης καταδεικνύει την υστεροβουλία της όλης διαδικασίας. Δεν πρόκειται περί μηχανισμού της αμέσου δημοκρατίας αλλά εργαλείο εξαπάτησης της κοινής γνώμης.

Άτολμα ο Πρωθυπουργός αποκρύβει τις δικές του προθέσεις στα 12 ερωτήματα που στα οποία υποβάλει τους πολίτες. Αποφεύγει να εκφράσει την κυβερνητική βούληση και θέση περί των ζητημάτων και ο λαϊκισμός περισσός καθότι κάθε ερώτηση ξεκινά με το στερεότυπο: «Ορισμένοι άνθρωποι νομίζουν ότι….».

Τα αποτελέσματα εάν συλλεχθούν και εάν ποτέ επεξεργαστούν εφόσον οι απαντήσεις δεν είναι παρά με δύο επιλογές και ακόμη ΔΞ/ΔΑ, μοιάζουν με δημοσκόπηση. Και ακόμη χειρότερα με το παιχνίδι των πιθανοτήτων. Τον συντελεστή διόρθωσης και απόκλισης του στατιστικού λάθους το κρατάει άσσο στο μανίκι ο Ράμα…

Το άκρον άωτον του λαϊκισμού αφορά στα τρία τελευταία ερωτήματα ίσως και σε κάποιο άλλο. Συγκεκριμένα ερωτούνται οι πολίτες της Αλβανίας να διευκολύνουν τον Πρωθυπουργό Ράμα και την κομπανία του ώστε να λάβει απόφαση να διαχωρίσει τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας απ’ αυτή της Βόρειας Μακεδονίας. Προφανώς πρόκειται περί αστειότητας διότι ο κ. Ράμα γνωρίζει πολύ καλά ότι το θέμα αφορά στους μηχανισμούς της ΕΕ και όχι εκείνον μόνο. Το επόμενο δε ερώτημα και το τελευταίο αφορά και πάλι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής: ο Πρωθυπουργός θέλει την άποψη των πολιτών του εάν εκτιμούν ορθή την διαδικασία «Ανοιχτά Βαλκάνια» ή όχι;

Στα άλλα ερωτήματα μέσα από επικίνδυνο λαϊκισμό επιδιώκει να καταστήσει με νόμο και άλλες νομοθετικού περιεχομένου πράξεις τους πολίτες σε χαφιέδες του και τον εαυτό σε Χαλίφη. Έτσι ερωτούνται οι πολίτες εάν πρέπει να υπάρξει κυβερνητική απόφαση που καλύπτει σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενο που θα καταγγείλει τον εργοδότη του ότι δεν δηλώνει την πραγματική αποζημίωση. Ή ακόμη εάν η Κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις..

Ακόμη οι πολίτες ερωτούνται εάν θα πρέπει να γίνει κρατική πολιτική η νομιμοποίηση καλλιέργειας της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Ακόμη εάν εισαγγελείς και δικαστές που θα παραβιάζουν κανόνες δικονομίας να παύονται άμεσα με αποφάσεις της κυβέρνησης κ.α. Υπάρχει όμως έμμεσα και η ομολογία ότι η χώρα έχει ήδη έλλειψη εργατικού δυναμικού που καλύπτεται προς το παρόν με την απασχόληση ήδη συνταξιούχων. Τούτο διότι ο Πρωθυπουργός ερωτά τι να κάνει μ’ αυτούς: να τους απαλλάσσει ή να τους παρακρατεί τις υποχρεώσεις κοινωνικής και υγειονομικής ασφάλισης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon