Το Κόσσοβο μιλάει για επίσπευση ένταξης στο ΝΑΤΟ -προσδοκά όμως τις αναγνωρίσεις

Δημοσιεύθηκε: 01/03/2022 14:13 Τελευταία Ενημέρωση: 04/03/2022 18:57 Από: Tachydromos

Η πολιτική ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου έχει επιδοθεί σε ουσιαστικό επικοινωνιακό αγώνα τις τελευταίες μέρες.

Ο Υπουργός Αμύνης μάλιστα, Μεχάϊ, σήμερα, απηύθυνε έκκληση σε συμπατριώτες Αλβανούς στις χώρες που ζουν και δραστηριοποιούνται να ενταχθούν στην προσπάθεια ώστε να πιεστούν κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ρουμανίας, Ισπανίας, Σλοβακίας, Κύπρου να αναγνωρίσουν επίσημα το Κόσσοβο.

Είναι προφανές ότι κέντρα που συνδράμουν σε λόμπι στη Δύση τις αρχές του Κοσσόβου προσπαθούν να επωφεληθούν της κατάστασης που δημιουργεί η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στο χώρο της Ουκρανίας. Η Σερβία σύμμαχος της Ρωσίας και θέλοντας να διατηρήσει την προνομιακή αυτή σχέση, παρόλο που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, διαφοροποιείται στη στάση της για μέτρα εμπάργκο και απομόνωσης της. Ωστόσο που Αλβανία και Κόσσοβο πρωτοστατούν στην υπερψήφιση σκληρών μέτρων ή παροχή υποστήριξης στα διεθνή φόρα – έστω με συμβολική αξία- στις θέσεις των ΗΠΑ.

Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι η Ουκρανία θέλοντας να μην δημιουργηθεί διεθνές προηγούμενο σε ότι αφορά στην Κριμαία (Ταυρίδα) δεν έχει αναγνωρίσει την κρατική οντότητα που προέκυψε με την απόσχιση του Κοσσόβου υποβοηθούμενο της συρράξεως του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων λόγω Ρωσικής επιρροής και φιλικής σχέσης Σερβίας – Ρωσίας οι αρχές του Κοσσόβου αντιπαρατάσσουν την επίσπευση διαδικασιών ένταξης του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ. Είναι όμως συνειδητοί ότι οι διαδικασίες προϋποθέτουν την σχετική συναίνεση όλων των κρατών μελών.

Ενώ στην ουσία εγείρουν συναγερμό για την ένταξη ως την καλύτερη προστατευτική ομπρέλα έναντι κάποιας αποσταθεροποιητικής προσπάθειας της Σερβίας, αυτό που προσδοκούν αντικειμενικά είναι η από πλευράς των ΗΠΑ και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ πίεση των χωρών μελών για αναγνωρίσεις.

Τις ώρες αυτές μάλιστα η Πρόεδρος του Κοσσόβου Βαλντέτε Οσμάνι βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψης στην Άγκυρα. Σε δηλώσεις της κάνει λόγω για στρατηγική σχέση και συμμαχία με την Τουρκία…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon