Και η ΥπΕξ με το ξενοδοχειακό της συγκρότημα στη Χιμάρα

Δημοσιεύθηκε: 04/03/2022 10:46 Τελευταία Ενημέρωση: 06/03/2022 14:30 Από: Tachydromos

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ορισμένες αυξημένες υποχρεώσεις καθότι η Αλβανία είναι και προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δε στερούν χρόνο απαραίτητο στην Υπουργό Εξωτερικών, κα. Όλτα Τζάτσκα ώστε να βάλει το «κάτι τι» στην άκρη. Είναι κανόνας πλέον όλοι οι άνθρωπου του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα να αποκτήσουν ακίνητα – να ασελγήσουν στην ουσία – στα παράλια της Χιμάρας και ειδικά στον κόλπο των Δρυμάδων και της Παλάσας.

Παλαιοτέρα η νομενκλατούρα των Τιράνων και οι νεόπλουτοι αποκτούσαν κανένα εξοχικό. Τα νέα αφεντικά εκμεταλλευόμενα το νόμο που μόνοι τους και στα μέτρα τους έφτιαξαν «Περί Στρατηγικών Επενδυτών» θέλουν μεγάλες εκτάσεις διότι ανάλογοι φαίνεται να είναι και οι όγκοι του παράνομου χρήματος που πρέπει να τοποθετήσουν.

Στην ουσία λεηλατούν την ακίνητη περιουσία, παραβιάζουν όλους τους πολεοδομικούς κανόνες, επιβαρύνουν παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, διότι πολύ απλά: Γιάννος κερνάει και Γιάννος πίνει.

Το Βαλκανικό Δίκτυο Δημοσιογράφων Έρευνας (BIRN) μετά από ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης αποκαλύπτει ότι ο σύντροφος – σύζυγος της Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, πρώην βουλευτή του ΣΚ, επιστήθιος φίλος του Πρωθυπουργού κ. Ράμα, Αρτάν Γκάτσε, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου απέκτησε καθεστώς στρατηγικού επενδυτή ώστε να επωφεληθεί των αναλόγων προνομίων, προστασίας, παραχώρησης δημοσίας γης και πρόσβασης στις πλαζ, στην περιοχή Γκιλεκάτες των Δρυμάδων.

Το σχετικό ρεπορτάζ απασχολεί σχεδόν όλα τα ΜΜΕ στην Αλβανία και ειδικά η ψυχρή ομολογία του συζύγου της Υπουργού ότι αυτός είναι ο «στρατηγικός επενδυτής» και δεν διαπιστώνει κάτι μεμπτό έστω ηθικά διότι νομικά ούτε γίνεται λόγος.

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον διότι είχε γίνει προσπάθεια ώστε όπως συνηθίζουν στα Τίρανα να στήσουν μια εταιρία με πολίτη των ΗΠΑ ώστε να φαίνεται εκείνη ως αιτούσα στο Υπουργικό Συμβούλιο το καθεστώς του ξένου στρατηγικού επενδυτή. Μόνο που η δραστηριότητα της θα αναπτύσσονταν στο ήδη υφιστάμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Υπουργού Εξωτερικών, εδρεύει στο ίδιο γραφείο όπου και η εταιρία του συζύγου της και έχει τον ίδιο νομικό σύμβουλο.

Προφανώς η όλη ιστορία πέραν των άλλων προϋποθέτει και θράσος. Τούτο δεδομένου ότι μηχανισμοί της ΕΕ έχουν ευαισθητοποιηθεί στην υπόθεση των παραβιάσεων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας στη Χιμάρα, Αυλώνα, Αγ. Σαράντα και στα πλαίσια των ενταξιακών διαδικασιών η Αλβανική κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Τις εξηγήσεις τις δίνει η κα. Τζάτσκα ενώ τις εισηγήσεις μάλλον τις γράφει στο ξεκούραστο περιβάλλον της «στρατηγικής της επένδυσης» στους Γκιλεκάτες των Δρυμάδων…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon