State Department: Κέντρο ναρκεμπορίου και ξεπλύματος η Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 04/03/2022 18:57 Τελευταία Ενημέρωση: 04/03/2022 18:57 Από: Tachydromos

Του Ορφέα Μπέτση

Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του State Department για τις στρατηγικές ελέγχου διακίνησης ναρκωτικών (δόθηκε αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα), η Αλβανία αποτελεί πηγή παραγωγής κάνναβης και περιφερειακή βάση του οργανωμένου εγκλήματος στη διακίνηση ναρκωτικών. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρούν την Αλβανία σημείο-κλειδί στην μεταφορά, αποθήκευση και στη συνέχεια εμπορία προς τις χώρες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σκληρών ναρκωτικών. Σχετικά με το πεδίο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ταξινομεί την Αλβανία ως εύκολη χώρα για επανεπένδυση χρημάτων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Είναι δε ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι ακόμη μια χρονιά οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αποδίδουν στην Αλβανία τα παραπάνω “εύσημα”. Σύμφωνα με την Έκθεση, η κάνναβη που παράγεται στην Αλβανία μεταφέρεται στην Τουρκία όπου ανταλλάσσεται με ηρωίνη και κοκαΐνη, οι οποίες στη συνέχεια διακινούνται παντού στην Ευρώπη από αλβανικής εθνότητας διακινητές (are smuggled acrosss Europe by Albanian national traffickers).

Είναι σημαντική η επισήμανση της εθνότητας δεδομένου ότι τόσο οι αμερικανικές διωκτικές αρχές όσο και οι ευρωπαϊκές (EuroPol) τα τελευταία χρόνια αναφέρονται ειδικά στο φαινόμενο του αλβανόφωνου οργανωμένου εγκλήματος με πέντε τουλάχιστον διαφορετικές υπηκοότητες: Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία. Ουσιαστικά πρόκειται για δράση σχεδόν σε παμβαλκανικό επίπεδο. Αναφέρεται στο κείμενο ότι αλβανικής εθνικής καταγωγής εγκληματίες συνελήφθησαν χάριν διακρατικών αστυνομικών συνεργασιών και επιχειρήσεων κατά το 2021 σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αλλού.

Πρόκειται για δίκτυα που καταλαμβάνουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών και στις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα πάντα με χαρακτηρισμούς της Έκθεσης του State Department. Είναι ενδεικτική επίσης η αναφορά στην άμεση συσχέτιση των Αλβανών διακινητών με τις χώρες παραγωγής κοκαΐνης (Εκουαδόρ, Κολομβία, Περού κ.α.), η οποία μεταφέρεται στα λιμάνια της Αλβανίας με φορτία μπανάνας.

Το State Department για ναρκωτικά

Οι αδυναμίες του κράτους στην επιβολή του νόμου, η εκτεταμένη διαφθορά και η υψηλή ανεργία αποτελούν σύμφωνα με τους συντάκτες της Έκθεσης βασικές αιτίες που υποβοηθούν το φαινόμενο της παραγωγής και διακίνησης των ναρκωτικών στην Αλβανία. Συνδυασμένο τούτο με το γεγονός ότι οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος εύκολα μπορούν να επενδύουν τα παράνομα κέρδη τους και να ξεπλένουν τα βρώμικα έσοδα.

Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στην ουσία φαύλος κύκλος, ο οποίος παρασύρει στη διαφθορά κρατικούς λειτουργούς και δικαστικούς. Η Έκθεση δεν παραλείπει επίσης να αναφέρει ότι βίαιες εγκληματικές δραστηριότητες στην Αλβανία συνδέονται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα και δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι υπήρξαν διαρκώς στόχος απειλών και εκβιασμών.

Στο δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό σκέλος, αυτό που αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στις πολιτικές παρεμπόδισης, η αμερικανική Έκθεση εκφράζει ανησυχία, αν και αναφέρει σε κάποια πρόοδο που έχει σημειωθεί ειδικά σε ό,τι αφορά στην αναδιοργάνωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης που επιβλέπουν οι ΗΠΑ και χρηματοδοτεί η ΕΕ.

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Εν τούτοις επισημαίνει ότι «η Αλβανία παραμένει ανυπεράσπιστη έναντι του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος λόγω υψηλής διαφθοράς, παρουσίας δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και ελλειμματικού νομικού πλαισίου και επιτήρησης». Καθίσταται μάλιστα ακόμη πιο αδύναμος κρίκος στην διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης του ξεπλύματος παράνομων κερδών επειδή «την καθιστά προνομιακή η γεωγραφική της θέση και η έντονη παρουσία αλβανικού στοιχείου στο οργανωμένο έγκλημα σε Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική».

Προφανώς, το όλο ζήτημα αφορά άμεσα και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Όχι μόνο διότι προφανώς η ασυδοσία στην καλλιέργεια, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών δημιουργεί τις πλέον εχθρικές συνθήκες δημόσιας ασφάλειας και συνοχής. Ούτε διότι προφανώς τα δίκτυα αυτά έχουν έντονη παρουσία και δράση στη μεθόριο με την Ελλάδα, όπου διαβιούν ιστορικά οι κοινότητες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Κι αυτοί οι λόγοι βέβαια ισχύουν.

Αφορά την ελληνική μειονότητα, όμως, κυρίως διότι –όπως για ακόμη μια φορά η πλέον ενημερωμένη ετήσια αμερικανική Έκθεση αναφέρει– ο τομέας των κατασκευών, του real estate και η συμμετοχή σε δημόσιες εργολαβίες αποτελούν τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους επένδυσης και μέσω αυτής ξεπλύματος του μαύρου χρήματος που προέρχεται από ναρκωτικά και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Είναι αποδεδειγμένο με στοιχεία ότι ακίνητες περιουσίες με μεγάλη αξία ειδικά στις παράκτιες περιοχές, υφαρπάζονται τον πλέον αυθαίρετο τρόπο από ελληνικές κοινότητες, Έλληνες μειονοτικούς και κυρίως από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Κι αυτή η υφαρπαγή πραγματοποιείται με την συνέργεια του αλβανικού κράτους κύκλων του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι ακριβώς σ’ αυτές τις ακίνητες περιουσίες που επενδύεται και ξεπλένεται το μαύρο χρήμα.

Πηγή:slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon