Η βάση της Κουτσόβα γίνεται βάση του ΝΑΤΟ

Δημοσιεύθηκε: 20/03/2022 12:57 Τελευταία Ενημέρωση: 20/03/2022 12:57 Από: Tachydromos

Μία αεροπορική βάση στην Αλβανία που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή μετατρέπεται σιγά σιγά σε τακτική βάση επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τη βάση της πόλης Κουτσόβα, με τα έργα να έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτοί που πετούσαν με σοβιετικά MIG την παλιά εποχή, θυμούνται την ένταση του Ψυχρού πολέμου που κυριαρχούσε στην Αλβανία.

«Η συχνότητα των πτήσεων εκείνη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν απίστευτη. Κάθε μέρα πετούσαμε. Μέχρι μάλιστα το 1962 η βάση της Κουτσόβα ήταν υπεύθυνση για την κάλυψη όλου του εναέριου χώρου της Αλβανίας. Γι αυτό και υπήρχε μεγάλη ένταση στις πτήσεις μας» αφηγείται ο Βίκτορ Βανγκέλι, πρώην ιπτάμενος.

Το ΝΑΤΟ και η Αλβανία έχουν δεσμεύσει 50 εκατομμύρια ευρώ για την αεροπορική βάση, που αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική στα τέλη του 2023. Βρίσκεται 85 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων και στην σοβιετική εποχή η Κουτσόβα είχε το προσωνύμιο «η πόλη του Στάλιν». Πλέον όμως ανήκει στη Δύση.

«Σίγουρα τα παιδιά μας και η νέα γενιά θα πετάει από εδώ με τα F-16. Αυτή είναι η αρχή και έτσι θα αποκτήσουν πτητική εμπειρία. Δεδομένου ότι η βάση θα διοικείται υπό τις οδηγίες του ΝΑΤΟ, πιστεύω θα δημιουργηθεί και δική μας αεροπορία με αυτά τα μαχητικά. Είμαι σίγουρος» λέει ο Βίκτορ Βανγκέλι.

Η Αλβανία δεν διαθέτει μαχητικά αεροπλάνα, καθώς είχε ξεμείνει με εκατοντάδες σοβιετικά MIG τα οποία τώρα έχουν καταστραφεί. Η κυβέρνηση ελπίζει πως η βάση του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την αεροπορία της χώρας αλλά και την οικονομία της.

https://gr.euronews.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon