Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση να δώσει λύση δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας στο επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων παλιννοστούντων ομογενών

Δημοσιεύθηκε: 22/03/2022 21:49 Τελευταία Ενημέρωση: 22/03/2022 21:49 Από: Tachydromos

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη για την μη εφαρμογή της διάταξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την καταβολή πλήρους επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικους παλιννοστούντες ομογενείς. Οφείλει να δεσμευτεί σε αυτήν την κατεύθυνση και να θεσπίσει την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στα δεκαπέντε χρόνια διαμονής», ανέφερε κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία στο ζήτημα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερήλικων παλιννοστούντων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Αλβανίας.

«Με ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019, θεσπίστηκε η δυνατότητα της πλήρους απόδοσης του επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες παλιννοστούντες από την Αλβανία. Είχε υπάρξει και η αντίστοιχη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., κοντεύουν πλέον 3 χρόνια, ακόμα δεν έχει υλοποιήσει μία ρύθμιση που υπάρχει. Ούτε την καταργήσατε, για να δηλώσετε ότι διαφωνείτε. Την διατηρείτε, αλλά δεν την εφαρμόζετε. Αυτό το θέμα τέθηκε στη συνάντηση με του Αλέξη Τσίπρα με τις ενώσεις των ομογενών από την Αλβανία», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε: «Επειδή σε αυτήν την διάταξη του 2019 δεν είχαν συμπεριληφθεί οι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, επανήλθαμε το 2020, στο σχέδιο νόμου του τότε υπουργού κ. Βρούτση, και με τροπολογία, ζητήσαμε η διάταξη να διευρυνθεί, ώστε να καλύπτει και τους ανασφάλιστους παλιννοστούντες υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, ώστε να λαμβάνουν το αυτονόητο, ένα στοιχειώδες επίδομα, αναγκαίο πολύ περισσότερο σήμερα με την κρίση της ακρίβειας και την κοινωνική κρίση αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν με 120 ή 180 ευρώ. «Δεν έχουμε πάρει σαφή κυβερνητική απάντηση σε αυτό το θέμα, δεν καταλάβαμε ποια είναι η θέση σας. Θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα για το οποίο σήμερα πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα το λύσετε. Αυτή είναι η πρώτη τροπολογία που καταθέσαμε», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Αναφερόμενη στην εθνική σύνταξη των ομογενών, η βουλευτής επισήμανε ότι με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, για πρώτη φορά προβλέφθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετικά η δυνατότητα απόδοσης εθνικής σύνταξης στους ομογενείς, κάτω από τις μνημονιακές πιέσεις εκείνης περιόδου. «Βγαίνοντας από τα μνημόνια, πρόθεσή μας ήταν αυτή η ρύθμιση να βελτιωθεί. Εσείς είχατε υποσχεθεί τότε ότι θα το κάνετε. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και έρχεστε σήμερα καθυστερημένα και με ανεπαρκή τρόπο.Από την πλευρά μας, το 2020 και ξανά τώρα, με την δεύτερη τροπολογία που καταθέσαμε, υποστηρίζουμε ότι για τους ομογενείς οι οποίοι ζουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας, από την Αλβανία και από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που έχουν ίδιο δικαίωμα, να μπορούν για λόγους ισονομίας, να λαμβάνουν στα 15 χρόνια διαμονής την εθνική σύνταξη».

«Σας καλούμε να δώσετε λύση δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας όσον αφορά στο επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων παλιννοστούντων ομογενών και να βελτιώσετε περαιτέρω την ρύθμιση όσον αφορά την εθνική σύνταξη. Γι'αυτό σας καλούμε να αποδεχθείτε τις τροπολογίες μας», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon