Διαδικασίες αναδόμησης στο ΚΕΑΔ

Δημοσιεύθηκε: 02/04/2022 12:09 Τελευταία Ενημέρωση: 07/04/2022 14:00 Από: Tachydromos

Συνάντηση μελών στις δομές και τα ηγετικά όργανα του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, διοργανώθηκε χθες, Παρασκευή, 1η Απριλίου, στα Τίρανα. Η συνάντηση αφορά τόσο στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα όσο και κυρίως σε αποφάσεις για την αναδιοργάνωση και αναδόμηση του σχηματισμού.

Η εισήγηση του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε εστίασε κυρίως στη συγκυρία που καθιστά προφανώς δύσκολο το εγχείρημα αναδόμησης. Μετά από 30 χρόνια πολιτικής παρουσίας και με πολιτικό πρόγραμμα που αφορά κυρίως σε ζητήματα προστασίας και εφαρμογής των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – εξ άλλου το ΚΕΑΔ δεν είναι παρά πολιτικός βραχίονας της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ- χωρίς αντεγκλήσεις και συμβιβασμούς, προκύπτουν ζητήματα που σχετίζονται ακόμη και με τη διαιώνιση της πολιτικής δραστηριοποίησης.

Ειδικά το βεβαρυμμένο πεδίο πολιτικής στη χώρα, το οποίο ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες χαρακτήρισε ως προθάλαμο ολοκληρωτικού καθεστώτος, με τη γνωστή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αντιπολίτευση και τις μεθόδους χειραγώγησης που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Ράμα, δυσκολεύει την επιβίωση μικρών πολιτικών σχημάτων όπως το ΚΕΑΔ. Μαζί με την δημογραφική αποψίλωση των περιοχών στις οποίες απευθύνεται κατά βάση πολιτικά ο σχηματισμός της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης της ΕΕΜ κυρίως είναι οι επιδράσεις των εκλογικών νομοθεσιών που πιέζει την αριθμητική του. Επί το πλείστον η μαζική εξαγορά στελεχών και ψηφοφόρων με τη λάγνη προσφορά της εξουσίας.

Τις εκτιμήσεις του Προέδρου του ΚΕΑΔ τόσο για τις δυσκολίες που έχουν οδηγήσει το σχηματισμό στα όρια πολιτικής επιβίωσης όσο όμως και την επιλογή της ανάληψης εκ νέου εγχειρήματος αναδόμησης συμμερίστηκαν τα στελέχη που έλαβαν το λόγο. Ο λόγος είναι για τον Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, εκπροσώπους των δομών στην Κορυτσά, τα Τϊρανα, τη Χιμάρα, το Αργυρόκαστρο, το Ελμπασάν κ.α.

Απόφαση της συνάντησης είναι ώστε τους επόμενους τρεις μήνες και με στόχο τη διοργάνωση συνεδρίου – ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ επεσήμανε την καταστατική πρόβλεψη που δεν εφαρμόστηκε λόγω καταστάσεων Πανδημίας- να επιχειρηθεί η ανασύνταξη με βάση τους δήμους της επικράτειας των δομών του Κόμματος. Αποβλέποντας ειδικά στην πιο ενεργή συμμετοχή μελών της διασποράς της ΕΕΜ, των Ελληνοβλάχων συμπεριλαμβανομένων, η προσπάθεια θα στοχεύσει τη δημιουργία ενεργών πυρήνων που καθημερινά να προβάλουν τις θέσεις του ΚΕΑΔ και ταυτόχρονα την ιστορική του προσφορά στο ευαίσθητο πεδίο των εν γένει ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά αυτό των τοπικών κοινωνιών με αναφορά τις εθνικές, γλωσσικές ή πολιτιστικές μειονότητες.

Έχοντας ως βάση την δομή αυτή των ενεργών στελεχών και με σκοπό τη διενέργεια του Συνεδρίου θα επιχειρηθεί επίσης η διενέργεια τοπικών συνδιασκέψεων πολιτικού προβληματισμού και οργανωτικής αρμοδιότητας.

Σε συνεργασία με την ΟΜΟΝΟΙΑ και στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος των τριών μηνών θα επιχειρηθεί ταυτόχρονα και η προσέγγιση σε νέα βάση των μελών και εν δυνάμει εκλογικού δυναμικού του ΚΕΑΔ στην Ελλάδα. Η πιθανή εφαρμογή της νομικής πρόβλεψης για ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφο των πολιτών της Αλβανίας εξ άλλου δημιουργεί νέα δυναμική στη διαδικασία εκλογών.

Επιχειρείται η προσπάθεια αναδόμησης και ενεργοποίησης του ΚΕΑΔ σε μια πολιτική κατάσταση που είναι σύνθετη και προβληματική, και που καθιστά ζητήματα όπως της ποιότητας της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά αυτών των μειονοτήτων δευτερεύουσας σημασίας.

Πέραν όμως απ’ τα οργανωτικά και έχει ιδιαίτερη σημασία τούτο επισημάνθηκε απ’ τα στελέχη ότι δεν είναι μόνο ζήτημα ιστορίας ο ρόλος του ΚΕΑΔ στην προβολή και προαγωγή των δίκαιων αιτημάτων της ΕΕΜ αλλά και η πρόκληση για την διαιώνιση της παρουσίας του.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon