Η Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας για το Κόσσοβο

Δημοσιεύθηκε: 07/04/2022 14:00 Τελευταία Ενημέρωση: 09/04/2022 09:47 Από: Tachydromos

Μέσα στη συγκυρία που προκύπτει στο εγγύς και μακράν διεθνές περιβάλλον λόγω της ένοπλης σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, παρουσιάζει ενδιαφέρον για την Βαλκανική γειτονιά μας πρόσφατο Ψήφισμα της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (Organization of Islamic Cooperation –OIC) για το Κοσσυφοπέδιο.

Και είναι δύο - τρεις λεπτομέρειες πέραν του περιεχομένου του που καθιστούν πιο καταφανή τη σκοπιμότητα και το γιατί στη δεδομένη στιγμή: η Πρόεδρος της «Δημοκρατίας του Κοσσόβου» κα. Οσμάνι χαιρετίζει το Ψήφισμα και αναρτά το περιεχόμενο του στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κρατικό Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu Agency αναφέρει τόσο το Ψήφισμα όσο και την επίσημη αναφορά και το ευχαριστήριο της «Προέδρου» του Κόσσόβου.

Ωστόσο σε προηγούμενη πρόσφατη χρονικά έκθεση της Οργάνωσης υπάρχει αναφορά σε φαινόμενα απαγόρευσης της Ισλαμικής μαντίλας στο Κόσσοβο θεωρώντας το δείγμα ισλαμοφοβίας μαζί με άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες. Το Τουρκικό Πρακτορείο επίσης είχε εκτενές ρεπορτάζ προ ολίγων ημερών με αναφορά επαγγελματικό λύκειο της Γκιακόβα όπου η Λυκειάρχης είχε τοποθετήσει σήμα απαγόρευσης εισόδου μαθητριών με τη μαντίλα. Πρόκειται για εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και κανονισμού που έχει εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο όμως η ενέργεια αυτή της διευθύντριας με τις σχετικές παροτρύνσεις τουρκικών οργανώσεων και υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην αυτόνομη περιοχή του Κοσσόβου μετατρέπεται τις τελευταίες μέρες σε ουσιαστικό ζήτημα περί σεβασμού στη θρησκευτική ελευθερία. Στην ουσία δηλαδή αποτελεί ένδειξη των πιέσεων του Ισλάμ ώστε η περιοχή να αποκλίνει απ’ τις αρχές της ανεξιθρησκίας και του κοσμικού χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας. Βουλευτίνα που ανήκει στην Βοσνιακή μειονότητα Κοσσόβου έχει λάβει επισήμως θέση και ζητά την απομάκρυνση της εκπαιδευτικού καθώς και την καταδίκη της ενέργειας της από πλευράς της κυβέρνησης.

Ωστόσο το Ψήφισμα της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας για το Κόσσοβο περιέχει έκκληση που απευθύνεται αφενός μεν σε κράτη που ακόμη δεν έχουν επισήμως αναγνωρίσει την κρατική διάσταση του Κοσσόβου (αποσπάστηκε απ’ τη Σερβία και έχει ειδικό καθεστώς όπως ορίζει το Ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ) και αφετέρου καλεί την ΕΕ όπως προχωρήσει τις διαδικασίες για την ένταξη του παράλληλα με αυτές της Σερβίας. Πρόκειται προφανώς για ένα κείμενο όχι απλά τυπικό αλλά με ουσιαστικό διπλωματικό αντίκτυπο.

Η στιγμή στην οποία που επιλέγεται να κυκλοφορήσει δεν είναι καθόλου τυχαία. Η Ευρώπη λόγω της κρίσης που βιώνει σε ενεργητικούς πόρους απ’ τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι λογικό να ζητήσει διεξόδους στις χώρες του Κόλπου ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες υδρογονανθράκων. Και εκεί θα απαιτηθούν αντιπαροχές στη σφαίρα των πολιτικών επιρροής.

Η Διάσκεψη Ισλαμικής Συνεργασίας συνεχίζοντας την προσέγγιση win-win μετά την επιτυχία στο παρελθόν μέσω της διαδικασίας του Ντεϊτον για την εμπέδωση μουσουλμανικής ταυτότητας στο κράτος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης παζαρεύεται τώρα το επόμενο αντάλλαγμα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι δυναστείες του αραβικού κόσμου γνωρίζουν μάλλον και τη γλώσσα της σύγχρονης διπλωματικής διαπραγμάτευσης και αντιλαμβάνονται ότι παροχές στην «περιφέρεια» της Ευρώπης είναι ευκολότερες…

Να αναφερθεί ότι η OIC συμπεριλαμβάνει 57 χώρες μέλη ενώ καθεστώς παρατηρητή έχει δώσει και στην οντότητα που έχουν στήσει οι Τουρκικές υπηρεσίες στη Βόρεια Κύπρο, το κατεχόμενο στρατιωτικά τμήμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon