Η καταγγελία Ντούλε για αυθαιρεσίες στο Μουρσί

Δημοσιεύθηκε: 14/04/2022 14:29 Τελευταία Ενημέρωση: 15/04/2022 11:28 Από: Tachydromos

Περνάει σχεδόν απαρατήρητη εξ ου και γίνεται ακόμη πιο προκλητική επιχειρούμενη καταπάτηση γαιών και κατ επέκταση χειραγώγηση της οικονομικής εξέλιξης της κοινότητας στο Μουρσί.

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση αυθαιρεσίες με την κάλυψη και ισχυρή στήριξη του κράτους. Αφενός κάλυψη διότι κρύβεται πίσω από νομότυπες δήθεν διαδικασίες και αφετέρου στήριξη διότι ακόμη μια φορά συμπεριλαμβάνει επιχείρηση στημένη πάνω σε παρανομίες στην ευμενή χρηματοδότηση και στήριξη απ’ τα πλαίσια χρηματοδότησης της ΕΕ. Απ’ την άποψη τούτη έχει καίρια σημασία η καταγγελία της υπόθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, την περασμένη Δευτέρα, απ’ τον Πρόεδρο της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε.

Ο κ. Ντούλες, παραλήπτης σχετικού υπομνήματος από τους κατοίκους του Μουρσιού και συνεπής σε διαχρονικούς αγώνες του ιδίου και του σχήματος που ηγείται σε ότι αφορά και τα περιουσιακά δικαιώματα των μελών και κοινοτήτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, κάλεσε τους αρμόδιους φορείς και ειδικά την Υπουργό Υποδομών ώστε να επιληφθούν της υπόθεσης και να προλάβουν τόσο την κλιμάκωση των αγώνων των κατοίκων όσο κυρίως την εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας που αποτελεί από πολλές απόψεις προκλητική παρανομία.

Πρόσωπο ξένο προς την κοινότητα του Μουρσιού και της περιοχής του Δήμου Κονίσπολης έχοντας άγνωστο από πού την πληροφορία αλλά με πασιφανή την πολιτική εύνοια της δημοτικής αρχής και κατ επέκταση της κυβέρνησης, καταπατεί με τρόπο νομιμοφανή σημαντική έκταση στο χωριό. Με βάση πληροφορίες θα κατασκευάσει μεγάλη μονάδα συλλογής κι επεξεργασίας εσπεριδοειδών που ευδοκιμούν στην περιοχή καθώς και ξενοδοχειακή μονάδα και πρατήρια καυσίμων.

Κλασική περίπτωση απ’ τις μεθόδους που στην Αλβανία χρησιμοποιούν για ξέπλυμα και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Σε συνδυασμό με την φήμη που κυκλοφορεί ότι και ο υποφαινόμενος είναι άτομο του κόσμου ακραίων παρανομιών. Εξ άλλου το Μουρσί βρίσκεται σε προνομιακή θέση αναφορικά με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα στενά της Κέρκυρας – περιοχές ενδιαφέροντος για διεθνή δίκτυα διακίνησης.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κατήγγειλε ότι η έκδοση οικοδομικής άδειας στο συγκεκριμένο χώρο στηρίζεται στην αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος κατοίκων της κοινότητας της Σκάλας που έχουν αποκτήσει τη συγκεκριμένη γης. Ας αναφερθεί επί τω πλείστον ότι οικογένειες των Ελληνοβλάχων της Σκάλας δεδομένου ότι η γης αυτή αποτελεί επέκταση της περιοχής του Ενοριακού Κοιμητηρίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου εξυπηρετούνται μαζί με το Μουρσί είχαν δωρίσει κι αφιερώσει σ’ αυτόν τον Κοιμητηριακό Ναό τις ιδιοκτησίες τους. Σύμφωνα με τον κ. Ντούλε κατά την παρέμβαση του στη Βουλή προκύπτει και ο πιο πάνω λόγος ώστε να αναβληθεί η άδεια και να ακυρωθεί το επενδυτικό σχέδιο. Πάνω στο αιώνιο κοιμητήριο της πολυπληθούς Ενορίας του Μουρσιού θα κατασκευαστεί μονάδα που προσβάλει ακόμη και τον κώδικα τιμής στον νεκρό που σέβονται χριστιανοί και μη στην Αλβανία.

Κατήγγειλε επίσης την καταφανή παραδοξότητα και αντίφαση στην οποία λόγω αθέμιτων πιέσεων που δέχεται από «πελάτες της» υποπίπτει η Κυβέρνηση. Έχοντας και ορθά συμπεριλάβει το Μουρσί σε κυβερνητικό σχεδιασμό για τον αγροτουρισμό στηρίζει την εξέλιξη του σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η δημιουργία ωστόσο με κρατική επιχορήγηση βιομηχανικής μονάδας αναιρεί την αειφόρο τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος προς όφελος της κοινότητας των κατοίκων στο Μουρσί.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon