Η Αλβανία απέναντι στη ρωσική απειλή: Επιδιώκει μία επιταχυνόμενη ενσωμάτωση στο δυτικό στρατόπεδο

Δημοσιεύθηκε: 21/04/2022 14:25 Τελευταία Ενημέρωση: 21/04/2022 14:25 Από: Tachydromos

Στην επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν (Poutine) στην Ουκρανία και των σαφών προσθέσεων να ενωθούν πολιτικά και να ενισχυθούν στρατιωτικά τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation (κείμενο του Alban Kacher).

Επισημαίνεται η επίσπευση της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Kuçova, στην κεντρική Αλβανία, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ένα νέο κέντρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, ως προς το οποίο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι πρόκειται περί «σημαντικής ώθησης στην ολοκλήρωση του έργου», λόγω της αλλαγής στο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας.

Προσφέροντας την υποστήριξή της στις ήδη παρούσες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στο στρατόπεδο Bondsteel, στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, η αεροπορική βάση της Kuçova συνιστά ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα σε μια πολιτικά ασταθή περιοχή, δεδομένου, ότι θα καλύπτει την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και μέρος της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Niko Peleshi με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, το χαρακτήρισε «σαφές μήνυμα, που στάλθηκε σε παίκτες με κακές προθέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια».

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2009 και στο ταυτόχρονο αίτημά της για ένταξη στην ΕΕ, ο δημοσιογράφος σημειώνει, ότι η πίεση που ασκείται από την ουκρανική κρίση φαίνεται να ευνοεί την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε., ιδίως λόγω του εκφοβισμού των Τιράνων, που επιδιώκει η «πουτινόφιλη» Σερβία.

Επισημαίνονται στο σημείο αυτό οι δηλώσεις του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα (Edi Rama), στις 11 Απριλίου.

Η ρωσική επίθεση, μακριά από το να διχάσει τους Ευρωπαίους, θα έχει ως αποτέλεσμα την εδραίωση και τη στρατιωτικοποίηση της ηπείρου», εκτιμά ο δημοσιογράφος, θεωρώντας την αλβανική περίπτωση ένα καλό παράδειγμα επιταχυνόμενης σύγκλισης.

Χαρακτηρίζει την δήλωση του Αλβανού υπουργού Άμυνας Niko Peleshi στο Twitter: «Η κατάσταση στην Ουκρανία μας δίδαξε ένα σημαντικό μάθημα: η απροθυμία να ενσωματωθούν ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγάλο λάθος», έκφραση επιθυμίας για καλύτερη αφομοίωση εντός του δυτικού στρατοπέδου, αλλά και ισχυρής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της περιοχής των Βαλκανίων.

Όπως τονίζει, η τρέχουσα κρίση πιέζει για ενίσχυση των συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αντιπαρατεθεί ένα ενιαίο μέτωπο σε κάθε εξωτερικό επιτιθέμενο.

ΠΗΓΗ: Liberation, Alban Kacher – Albanie: face à la menace russe, une intégration accélérée au camp occidental - https://hellasjournal.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon