Η αρχαιοελληνική κληρονομιά στο βωμό των πελατών Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 28/04/2022 14:50 Τελευταία Ενημέρωση: 03/05/2022 18:18 Από: Tachydromos

Παρουσιάζει από πολλές οπτικές γωνίες ενδιαφέρον προσέγγισης το θράσος του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα. Και η αναφορά προσωπικά στον ίδιο έγκυται στη βασική παράμετρο αυταρχισμού: υπουργοί και άλλοι θεσμοί μιας ευνομούμενης πολιτείας έχουν υπαχθεί απολύτως στις βουλές του.

Το πιο ενδεικτικό αφορά στον τρόπο διαχείρισης του πολιτιστικού κι αρχαιολογικού αποθέματος της αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής πόλης του Βουθρωτού.

Στα πλαίσια των πολιτικών αντιπαροχής η Κυβέρνηση των Σοσιαλιστών της Αλβανίας το παραχώρησε στο διαβόητο AADF (American Albanian Development Found). Πέραν του βαρύγδουπου αυτού τίτλου αποτελεί μια κερδοφόρα επενδυτική επιχείρηση αμερικανικού συμφέροντος – ουσιαστικού συμβαλλόμενου του κ. Ράμα.

Του χρηματοδότησε με τη μορφή αισχροκερδούς δανειοδότησης προγράμματα επεμβάσεως στις παραδοσιακές συνοικίες Κορυτσάς, Σκόδρας, Αργυροκάστρου και Βερατίου. Επιβάλλοντας προφανώς και καθεστώς διαχείρισης.

Πλην όμως αντιπαροχή φαίνεται να δίνεται ο Βουθρωτός. Και εκτός απ’ την εκμετάλλευση των σταθεροποιημένων και προβλέψιμων πλέον εσόδων απ’ τα ακριβά εισιτήρια φέρεται η σύμβαση παραχώρησης να προβλέπει στην κατά την βουλή του AADF χρήση τόσο του αρχαιολογικού χώρου όσο και της περιβάλλουσας περιοχής.

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης είναι συγκλονιστικές. Εξ ίσου όμως και η ενδεικτική της αποφασιστικότητας του Πρωθυπουργού να μην αναθεωρήσει ούτε κατά γράμμα. Αναμενόμενο εξ άλλου. Ο Νόμος «Περί Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που είχε προ διετίας εγκριθεί απ’ την κατ ευφημισμό αποκαλούμενη Βουλή της Αλβανίας είναι βαρετά πολυσέλιδος. Τα περισσότερα όμως των άρθρων του αφορούν στον τρόπο σύμπραξης με ιδιωτικά συμφέροντα σε αρχαιολογικούς χώρους και αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την εξαγωγή και διακίνηση τέτοιων αξιών.

Ούτε λίγο και ούτε πολύ περίβλημα για φωτογραφισμένες διαδικασίες όπως αυτή του Βουθρωτού.

Παράλληλα όμως με την ιεροσυλία πάνω στα «λείψανα» του αρχαιολογικού αποθέματος διαπράττονται και άλλα νομικά παραπτώματα. Αφορούν στο περιβάλλον και τους πολεοδομικούς κανονισμούς.

Κορυφαίος επιστήμονας όπως ο Richard Hodges, Βρετανός αρχαιολόγος, επικεφαλής της ομάδας ερευνών στο Βουθρωτό για λογαριασμό του “Buthrot Foundation” που είχε ιδρύσει ο Λόρδος Rotschilld, είχε προειδοποιήσει για τη σχεδιαζόμενη λεηλασία…

Οικοδομική δραστηριότητα μάλιστα ξεκίνησε σήμερα και σε περιοχή πολύ κοντά στο Βουθρωτό, διεκδικούμενης βάσιμα ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής του Αγίου Γωεργίου του Δέματος. Καθόλου τυχαία βέβαια.

Ο θόρυβος για τον Βουθρωτό διευκολύνει τον Ράμα στις εξυπηρετήσεις που παρέχει στους πελάτες του.

Συνολικά πρόκειται για αυθαιρεσίες που αφορούν σε παράνομη εκμετάλλευση περιουσιών, παραβίαση συμβάσεων προστασίας δρυμών και περιβάλλοντος λιμνοθάλασσας, πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων σε παραθαλάσσια περιοχή, πολεοδομικών κανονισμών κ.α. Βασικά όμως οι δραστηριότητες των πελατών του Ράμα που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και καλύπτονται από επενδυτικές Τουρκικές τραπεζικές εγγυήσεις αποτελούν προσβολή για κανονισμούς που επιβάλει η UNESCO και η ICOMOS στη διαχείριση του αποθέματος πολιτιστικής κληρονομιάς για την αειφόρο ανάπτυξη…

Συμπτωματικά όλα αυτά τεκταίνονται ενώ στην περιοχή εξελίσσεται επίσκεψη του ΥφΥπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με πρόσκληση της Υπουργού Περιβάλλοντος και Τουρισμού της Αλβανίας.

Η τραγική εικόνα έχει και νότες ειρωνείας ή μήπως σαρκασμού …

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon