Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου επαναλαμβάνει αίτημα επισήμου αναγνώρισης απ’ την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 03/05/2022 18:17 Τελευταία Ενημέρωση: 06/05/2022 20:06 Από: Tachydromos

Σε επίσημη ανακοίνωση περί της εθιμοτυπικής επί τη αναλήψει καθηκόντων με την επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου της Ελλάδας στην Πρίστινα, προέβη σήμερα ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου κ. Αλμπίν Κούρτι. Συγκεκριμένα ο κ. Κούρτι υποδέχθηκε σε ακρόαση την Πρέσβη κα. Ελένη Βακάλη που ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπησης της Ελλάδας στο δεύτερο αλβανικό κράτος της Βαλκανικής.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού επισημαίνεται αφενός μεν το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Αθηνών και Πρίστινα κι αφετέρου η ανάγκη ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση ακολουθήσει το παράδειγμα της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ κι αναγνωρίσει επίσημα την κρατική οντότητα που δημιουργήθηκε κατόπιν της επέμβασης του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας τω 1999.

Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρος και Σλοβακία είναι χώρες της ΕΕ που επισήμως δεν έχουν αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσόβου που λειτουργεί ωστόσο σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Αλμπίν Κούρτι επισκέπτεται τακτικά την Αθήνα και δεν αποφεύγει την επανάληψη του αιτήματος του για αναγνώριση απ’ την Αθήνα. Στο Φόρουμ των Δελφών πριν λίγων εβδομάδων εξ άλλου ανέφερε και πάλι την ιδέα αυτή προς την Ελληνική διπλωματία συνδέοντας τη μάλιστα με την προοπτική δυνατοτήτων και δυναμικής που διανοίγονταν στην Ελλάδα ώστε ουσιαστικά να προβάλει ως παράγοντας σταθεροποίησης και ανάπτυξης στην περιοχή της Βαλκανικής.

Η σημερινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης της Πρίστινα ωστόσο αναφέρει και τη θέση που εξέφρασε η κα. Βακάλη ότι δλδ. παρόλο που η Αθήνα δεν έχει προβεί στην επίσημη τυπική αναγνώριση αυτό δεν έχει σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων σε πολλούς τομείς με προεξέχοντες το εμπόριο κι επενδύσεις.

Ωστόσο ενώ σήμερα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραβρέθηκε στα εγκαίνια του σταθμού διαχείρισης υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός αντιτίθεται και μάλιστα επιτυχώς μέχρι στιγμής να ανοίξει το πράσινο φως για επέκταση του συγκεκριμένου αγωγού προς Κόσσοβο με παράλληλη κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντάσσονται όλα σε γενικότερο σχεδιασμό της πολιτικής τάξης του Κοσσόβου με τη συνδρομή κυρίως Αμερικανικών υπηρεσιών και ομάδων στήριξης για αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της κρατικής οντότητας της περιοχής με σημείο αναφοράς την ανάγκη αναχαίτισης της επιρροής στην περιοχή της Ρωσίας.

Τέλος είναι ανάγκη να αναφερθεί η ετοιμότητα της Αθήνας όπως ανταποκριθεί στην ανάγκη των ΗΠΑ πρωτίστως και δευτερευόντως ΕΕ ώστε να υπάρξουν περισσότερες αναγνωρίσεις και υπερβάσεις των ισχυόντων. Σε προ ολίγου διαστήματος συνάντηση στα πλαίσια επισήμου συνάντησης στην Αθήνα μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δένδια και της Υπουργού Εξωτερικών Κοσσυφοπεδίου κας. Γκερβάλα – Σβαρτς, εκφράστηκε απ’ τον πρώτο η ετοιμότητα συνδρομής της Αθήνας στην μελέτη, προβολή και συντήρηση του πολιτιστικού αποθέματος. Προφανώς ο λόγος είναι για ναούς και μονές το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας. Είναι ένα θέμα που αποτελεί ουσιαστικό συστατικό των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση των σχέσεων Πρίστινα – Βελιγράδι. Η Αθήνα παρεμβάλλεται σαφώς υπέρ της αλβανικής διοίκησης της περιοχής υιοθετώντας στην ουσία νομικίστικες λογικές των Αμερικανών και αθετώντας παραδοσιακή προσέγγιση στα εκκλησιαστικής φύσης προβλήματα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon