Κάγιος: «Διωγμός» της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία με υφαρπαγή περιουσιών

Δημοσιεύθηκε: 13/05/2022 16:33 Τελευταία Ενημέρωση: 13/05/2022 16:32 Από: Tachydromos

Την πολιτική “διωγμού” που εφαρμόζει το Αλβανικό κράτος, σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας υφαρπάζοντας τις περιουσίες και τον κόπο χρόνων, κατήγγειλε ανοιχτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Βασίλης Κάγιος, σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Κάγιος, με πλαστογραφίες σαν απόγονοι πρώην αγάδων, προσπαθούν να καταπατήσουν ολόκληρες εκτάσεις.

Αναφέρθηκε ακόμη στην έμπρακτη στήριξη του Ελληνικού κράτους, ζήτησε ωστόσο να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Αλβανική κυβέρνηση ώστε να μπει φρένο στην πολιτική ασυδοσίας έναντι του Ελληνισμού.

Ειδικότερα:

Το μέλλον του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου σε διήμερη ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα

«Είναι πράγματι μια εκδήλωση αφιερωμένη στην εθνική ελληνική μειονότητα. Στο πρώτο μέρος αυτής της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μάϊου, θα είναι μια πολιτική συζήτηση με θέμα τον ελληνισμό στην Αλβανία, οι εξελίξεις και η προοπτική της. Σε αυτή την συζήτηση θα μπορούν να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς όπως σύλλογοι, αδελφότητες και όποιος έχει να προτείνει προτάσεις για το μέλλον της εθνικής ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Θα είναι μια ευκαιρία για όλους μας ώστε να ακούσουμε την άποψη του καθενός προκειμένου να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και να υπάρχει μια συλλογικότητα σε κάθε κίνηση της “Ομόνοιας” σε όλο αυτό τον αγώνα που κάνουμε.

Στο δεύτερο μέρος, την Κυριακή 29 Μάϊου θα είναι μια πολιτιστική εκδήλωση, το Δεύτερο ΠανΒορειοηπειρωτικό Αντάμωμα, στο οποίο θα λάβουν μέρος χορευτικοί σύλλογοι κ.α. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να προωθήσουμε τον πολιτισμό μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες σε νέα άτομα να ασχοληθούν, να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα και να αγαπήσουν τον τόπο τους προκειμένου να ασχοληθούν έμπρακτα με τα κοινά και να δώσουν μέλλον στον αγώνα που κάνουμε».

Μείζον ζήτημα οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερήλικων

«Το συνταξιοδοτικό το έχουμε χωρίσει σε δύο θέματα, σε δύο προβλήματα μάλλον που αντιμετωπίζουμε. Το ένα είναι των ασφαλισμένων υπερήλικων για την εθνική σύνταξη, το οποίο πέρασε στην Βουλή και περιμένουμε να εγκριθούν οι νόμοι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να μπορέσει να τεθεί τέλος σε όλη αυτή την ταλαιπωρία.

Το δεύτερο σκέλος αφορά το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αφορά και τους υπερήλικους που ζουν στην Βόρεια Ήπειρο και θα είναι πολύ σημαντικό να λυθεί και αυτό το θέμα ώστε έτσι να υπάρχει και μια επιβίωση των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τουλάχιστον όσων αφορά τους υπερήλικες που κρατάνε Θερμοπύλες εκεί».

Το Αλβανικό κράτος υφαρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών

«Με τα περιουσιακά η κατάσταση δεν είναι καλή. Συνεχίζουν ακόμα με διάφορους νόμους να υφαρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως είναι η Χειμάρρα κι άλλες. Έχουν βγάλει διάφορους νόμους, όπως είναι ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, όπου στα καλά καθούμενα μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε επενδυτής και να αρπάξει την περιουσία σου».

«Χέρι» και στην περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας

«Το Αλβανικό κράτος με τους νόμους που βγάζει μπορεί να παρέμβει παντού και να σου καταπατήσει οποιαδήποτε περιουσία. Και κυρίως πάντα θα είναι είτε περιουσίες Ελλήνων, είτε της ορθόδοξης εκκλησίας. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις και κυρίως τώρα στους Αγίους Σαράντα, σε μια περιουσία του Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου.

Υπάρχει και μια σχετική καταγγελία από τον πρόεδρο του κόμματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον κύριο Ντούλε. Ο ίδιος έκανε την καταγγελία στην Βουλή πρόσφατα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές περιπτώσεις, αυτές είναι μόνο οι πιο πρόσφατες.

Εκτός όλων αυτών συνεχίζουν και σε άλλες περιοχές, με πλαστογραφίες σαν απόγονοι πρώην αγάδων, προσπαθούν δηλαδή να καταπατήσουν ολόκληρες εκτάσεις.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε καταγγείλει ασταμάτητα όλες αυτές τις περιπτώσεις, όμως χρειαζόμαστε και την βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ασκηθεί μια επιπλέον πίεση πριν να είναι πλέον αργά».

Ζητούμε την στήριξη του Ελληνικού κράτους για να μπει φρένο στην ασυδοσία

«Πιστεύουμε ότι η στήριξη της Ελλάδας ήταν πάντα έμπρακτη προς εμάς, απλώς θα πρέπει όπως προανέφερα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την Αλβανική κυβέρνηση ώστε να σταματήσει όλο αυτό που κάνει.

Αυτή την περίοδο να πούμε πως έχουμε έναν σημαντικό αγώνα που πρέπει να δώσουμε που θα είναι η απογραφή του πληθυσμού και των περιουσιών στην Αλβανία. Εμείς επιβλέπουμε όλη την διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η τελική φόρμα, το πως δηλαδή θα γίνει η απογραφή, και θα πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό παρόν ώστε να εξασφαλίσουμε το μέλλον της εθνικής ελληνικής μειονότητας».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

https://valuenews.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon