Η Αλβανία δεσμεύεται να επιτύχει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για τη βιολογική γεωργία έως το 2030

Δημοσιεύθηκε: 18/05/2022 11:17 Τελευταία Ενημέρωση: 18/05/2022 11:17 Από: Tachydromos

Η Αλβανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο της Πράσινης Συμφωνίας για 25% των γεωργικών εκτάσεων υπό βιολογική γεωργία έως το 2030, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τους αγρότες ή τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της μετάβασης, δήλωσε η υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φρίντα Κρίφτσα.

Η Κρίφτσα εκπροσώπησε την Αλβανία στην 33η Περιφερειακή Διάσκεψη για την Ευρώπη στην Πολωνία, που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Αλβανία έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τη χρήση μεθόδων βιολογικής γεωργίας για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για το 25% της γεωργικής γης για βιολογική χρήση… απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό, αλλά με τη βοήθεια διαφόρων εταίρων, προσπαθούμε να το πετύχουμε», δήλωσε η ίδια.

Η Κρίφτσα σημείωσε ότι πολλοί αγρότες ανησυχούν ότι η πράσινη μετάβαση θα επηρεάσει αρνητικά τα μέσα διαβίωσής τους και την ικανότητά τους να θρέψουν τους ανθρώπους με προσιτό κόστος. Συνέχισε ότι είναι δυνατόν να γίνει η μετάβαση και παράλληλα να διασφαλιστεί η συνέχιση της γεωργικής παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ολοκληρώνουμε την εθνική γεωργική στρατηγική μας, βασικοί πυλώνες που διασφαλίζουν την εισαγωγή γεωργικών πρακτικών που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, ενώ διατηρούν και αυξάνουν την απόδοση», πρόσθεσε.

Υπουργοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία συναντήθηκαν στη διάσκεψη για να συζητήσουν τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία στα αγροτικά συστήματα και τον τρόπο επιτάχυνσης των προσπαθειών μετασχηματισμού των παγκόσμιων αγροδιατροφικών συστημάτων.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η καλύτερη επισιτιστική ασφάλεια, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και η φιλική προς το περιβάλλον και καλύτερη διατροφή.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για να συζητήσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και να μοιραστούμε αποδεδειγμένες λύσεις για να υποστηρίξουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την περιοχή για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO Κιού Ντονγκιού στην εναρκτήρια ομιλία του στην τριακοστή τρίτη σύνοδο της περιφερειακής διάσκεψης.

Η περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας φιλοξενεί περισσότερους από 900 εκατομμύρια ανθρώπους και βρίσκεται σε «καλή θέση» ως παγκόσμιο καλάθι τροφίμων και ηγέτης στην παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η περιοχή «διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» και αποτελεί σημαντική «πηγή νέων ιδεών και έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Χένρικ Κοβάλσκι, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του.

Η Κρίφτσα συναντήθηκε με τον Κοβάλσκι κατά την παραμονή της στην Πολωνία για να συζητήσουν τις διαδικασίες γεωργικής ανάπτυξης που οδηγούν στην ένταξη στην ΕΕ.

«Η Πολωνία έχει περάσει από αρκετά σημαντικές διαδικασίες γεωργικής ανάπτυξης στην πορεία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη εμπειρία τους», έγραψε η υπουργός στο Facebook.

Πρόσθεσε ότι ο Κοβάλσκι δήλωσε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ «το συντομότερο δυνατό» και ότι είναι έτοιμος να παράσχει υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη στο υπουργείο της.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Ντονγκιού και ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν συζητήσεις για τη διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Διάσκεψης του 2024 στα Τίρανα.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon