Ως κλεπταποδόχο κατήγγειλε την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ σε ότι αφορά την παρακράτηση ακίνητης περιουσίας, ιερών εικόνων και άλλων κειμηλίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Δημοσιεύθηκε: 24/05/2022 14:36 Τελευταία Ενημέρωση: 29/05/2022 22:03 Από: Tachydromos

Σε μια συνέχεια προηγούμενης παρέμβασης του, και στα πλαίσια συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την επικύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του Αρχαιολογικού Χώρου Βουθρωτού και περιβάλλοντος Πάρκου, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, επεκτάθηκε χθες σε πολύ ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν στη στάση της Κυβέρνησης και της πολιτείας έναντι της Ορθόδοξης πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος αλλά με απολύτως τεκμηριωμένο λόγο ο κ. Ντούλες κατηγόρησε την Κυβέρνηση Ράμα ότι συνεχίζει με συνέπεια τις πρακτικές δήμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας που είχαν εφαρμοστεί απ’ το αθεϊστικού κομουνιστικό καθεστώς. Με αφορμή την περίπτωση του Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου στο Δέμα που την επιφάνεια του λεηλατούν οι κρατικές αρχές προς εξυπηρέτηση «στρατηγικού επενδυτή» - πελάτης του κύκλου του Πρωθυπουργού, κατήγγειλε ότι παρακρατούνται παραβιάζοντας προθεσμίες και διαδικασίες οι φάκελοι της Εκκλησίας προκειμένου δημιουργηθεί τετελεσμένο στην πράξη με την αυθαίρετη δόμηση.

Κατά συνέπεια η Κυβέρνηση Ράμα όχι μόνο αποδέχεται τις δημεύσεις που είχαν γίνει απ’ το ανελεύθερο καθεστώς Χότζα αλλά πηγαίνει ακόμη πιο πέρα καθώς πάνω στην επιφάνεια των 1200 στρεμμάτων της Μονής – κι ενώ δεν είναι η μόνη καθώς όλες της παράκτιας έχουν την ίδια «κρατική διαχείριση» - δημιουργούνται τουριστικές εγκαταστάσεις απαλλοτριώνοντας οριστικά και αποδυναμώνοντας τα νομικά ερείσματα της Εκκλησίας για την διεκδίκηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Υποκριτές αποκάλεσε ο κ. Ντούλες τον Πρωθυπουργό, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς ενώ αποκαλούν εαυτούς «θεματοφύλακες αξιών και αρχών» είναι η πιο οργανωμένη συμμορία καθημερινής παραβίασης τους.

Η στάση έναντι των θρησκευτικών κοινοτήτων, της Ορθοδόξου Εκκλησίας ειδικότερα. η παραβίαση διεθνών συμβάσεων και πρακτικών στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος θρησκευτικής κληρονομιάς και περιεχομένου, η σύληση κάθε έννοιας περί ιερού χώρου, η καταπάτηση συμβάσεων προστασίας του φυσικού πλούτου στις οποίες η Αλβανία είναι συμβαλλόμενη κ.α. αποτελούν μαρτυρία του χάσματος μεταξύ λόγου και πραγματικότητας από πλευράς των κυβερνητικών αρχών της Αλβανίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ συνεπής σε θέσεις που εμπεριέχει το πρόγραμμα του πολιτικού του σχηματισμού και κυρίως της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ περί της ανάγκης εφαρμογής της αρχής στην αυτόνομη διαχείριση του πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, επέκτεινε τη συζήτηση του και σε θέματα άρνησης στην επιστροφή στην Εκκλησία του πλούτου που είχε δημευθεί από το προηγούμενο καθεστώς. Πρόκειται για ιερές εικόνες, λείψανα αγίων, ξυλόγλυπτα εικονοστάσια, αρχεία, ιερά βιβλία και έγγραφα κ.α. που συνεχίζουν να παρακρατούνται χωρίς σχετική συμφωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αποκάλεσε μάλιστα κλεπταποδόχο την Κυβέρνηση και το κράτος δεδομένου ότι ενώ από τον διεθνή παράγοντα και τις διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές υποχρεούται η πολιτεία να παραδώσει στην Εκκλησία ως δημιουργό και νόμιμο ιδιοκτήτη κάθε ιερό αντικείμενο, υπάρχει αυτή η εμμονή σε παραβατική συμπεριφορά. Ούτε καν διαφάνεια στην ενημέρωση δεν υφίσταται, στην έστω από κοινού καταγραφή κ.α.

Ο κ. Ντούλες έφερε ως συγκεκριμένο παράδειγμα των συνεπειών της πρακτικής άρνησης στην παράδοση της περιουσίας και των ιερών αντικειμένων στην Εκκλησία, την περίπτωση ιεροσυλίας με τις Εικόνες και το Εικονοστάσιο του ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου Ρεχόβας, που εκτίθεται σε κρατικό μουσείο της Κορυτσάς. Μπροστά στις εικόνες γυρίστηκε μουσικό κλιπ ραπ, με τις σχετικές εγκρίσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εν γένει της ορθόδοξης κοινότητας. Η Υπουργός Πολιτισμού κα. Μαργαρίτη, που εν ονόματι της Κυβέρνησης προσπάθησε να απαντήσει στις ομολογουμένως σκληρές καταγγελίες του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, δεν μπόρεσε να προσθέσει κάποιο πειστικό επιχείρημα. Αμύνθηκε λέγοντας ότι πέρυσι υπέγραψε εντολή ώστε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου που κρατούνταν στο Ιστορικό Μουσείο των Τιράνων παραδοθούν στην Εκκλησίας. Αξίωσε μάλλον ευχαριστώ!!!

Σε δευτερολογία του ο κ. Ντούλες κατηγόρησε ότι όσο και αν αυθαίρετα και πράττοντας ιεροσυλία παρακρατούν την εκκλησιαστική και μοναστηριακά περιουσία, τις ιερές εικόνες και κειμήλια, δεν μπορεί η νομενκλατούρα του Ράμα να αντιληφθεί την αξία της. Τούτο διότι τα αντιμετωπίζει ως καλλιτεχνικά και μόνο δημιουργήματα ενώ έχουν τεράστια θεία και ιερά διάσταση. Κάλεσε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να αντιληφθούν το βάρος της ευθύνης τους ώστε να μην γίνουν συνένοχοι σε μια καινούργια ύπουλη κι επικίνδυνη δίωξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των κοινοτήτων των πιστών της.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon