Εγκαίνια του Ναού στην Κακκαβιά

Δημοσιεύθηκε: 31/05/2022 15:56 Τελευταία Ενημέρωση: 31/05/2022 16:13 Από: Tachydromos

Την Πέμπτη της Αναλήψεως, 2 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος θα τελέσει τα Εγκαίνια του φερώνυμου Ιερού Ναού στην Ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Κακκαβιάς.

Πρόκειται για μιας σπουδαίου συμβολισμού χειρονομία από πλευράς του καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της 30ης Επετείου απ’ την Ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου που στην ουσία αποτελεί την κανονική αποκατάσταση της τοπικής εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επί το πλείστον δε μετά την έξοδο απ’ τις συνθήκες που επεβλήθησαν για τη διαχείριση απ’ την κοινωνία της Πανδημίας του Κοραναϊου είναι εξ ίσου παρόμοιες οι πρωτοβουλίες ώστε να εμπεδωθεί το μήνυμα της εξόδου από την απομόνωση.

Στην αναστάσιμο μάλιστα ατμόσφαιρα είναι πολύτιμη συμβολή στην υποστήριξη της αναζήτησης της ελπίδας μέσα στην Εκκλησία και τις λατρευτικές της συνάξεις.

Ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Κυρίου ξεκίνησε να οικοδομείται εκ θεμελίων το φθινόπωρο 1996 με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ενώ ολοκληρώθηκε το 2004. Η τοποθεσία του είναι επιβλητική και ουσιαστικά συμβολίζει μια νέα εποχή για την Ορθοδοξία στο χώρο της σημερινής Αλβανίας όπως την οραματίστηκε και πραγμάτωσε στα πλαίσια της ιεραποστολικής δράσης για την ανάσταση από τα ερείπια των αθεϊστικών διωγμών. ο Αρχιεπίσκπος Αναστάσιος.

Ουσιαστικό μέρος της δαπάνης για την ανέγερση, τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, τμηματική αγιογράφηση στο εσωτερικό κι εξοπλισμό αποτελεί η προσφορά της χείρας του εκ Κακκαβιάς καταγόμενου Θεόδωρου Πανταζή, Αγγελικής Παυλίδου από Γραβενίτη Ιωαννίνων, που έζησαν στις ΗΠΑ.

Ο Ναός αυτός της Αναλήψεως του Κυρίου που έχει δομηθεί σε ένα τόσο έντονων συμβολισμών σημείο όπως η Κακκαβιά, σε μια περίοδο μάλιστα εντατικών διεργασιών στα ανοίγματα μεταξύ των δύο λαών αποτελεί αφενός μεν ευλογία για όσους απ’ την Αλβανία μετακινούνται προς την Ελλάδα και αφετέρου στήριγμα για όσους κινούνται αντίστροφα. Υπογραμμίζει με τη δική του σιωπηλή παρουσία αυτά τα νέα δυναμικά στοιχεία της αναγέννησης της Ορθοδοξίας αλλά και της συνεχούς ποικιλότροπης επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών και κοινωνιών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon