Ένοχη η Αλβανία από το ΕΔΑΔ σχετικά με τον διαχωρισμό των Ρομά στα σχολεία

Δημοσιεύθηκε: 01/06/2022 09:11 Τελευταία Ενημέρωση: 01/06/2022 09:11 Από: Tachydromos

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την αλβανική κυβέρνηση ένοχη για το διαχωρισμό των παιδιών Ρομά και Αιγυπτίων σε σχολείο στην Κορυτσά, στα νότια της χώρας.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη και έκρινε ότι η κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 1, πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι υποχρεωμένη να καταβάλει 4.500 ευρώ σε πέντε οικογένειες που κατέθεσαν την αγωγή το 2017 από το Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά.

Οι ενάγοντες δήλωσαν ότι τα παιδιά Ρομά και Αιγύπτιοι στο σχολείο Naim Frasheri αποτελούν το 89% με 100% των εγγεγραμμένων παιδιών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μειονότητες στην Κορυτσά.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποφύγει τη συγκέντρωση παιδιών Ρομά και Αιγυπτίων στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι ο Επίτροπος Προστασίας κατά των Διακρίσεων ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα.

Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κορυτσάς, καθώς και άλλες πόλεις, όπως η Φιέρ και η Σκόδρα, έχουν παρόμοιες καταστάσεις.

Σύμφωνα με αλβανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα σχολεία στο Ελμπασάν είναι διαχωρισμένα, με αποτέλεσμα τα παιδιά από τις κοινότητες των Ρομά και των Αιγυπτίων να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Οι κοινότητες αυτές, οι οποίες παραμένουν οι πιο περιθωριοποιημένες και με τις περισσότερες διακρίσεις στη χώρα, αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια όσον αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της κοντινής περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του τόπου κατοικίας τους.

Αυτό αποφασίζεται με τη χρήση ενός χάρτη που καταρτίζεται από τον δήμο. Σε περιπτώσεις που ένα σχολείο έχει πρόσθετη χωρητικότητα, μπορεί να δεχτεί μαθητές εκτός της περιοχής κάλυψης.

Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας το 2021, ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγυπτιακής Κίνησης Νεολαίας Ρομά (LRER) στο Ελμπασάν, υποστήριξαν ότι πολλά σχολεία, ιδίως αυτά με καλύτερες υποδομές, γέμισαν γρήγορα με μαθητές. Εκτός του ότι δεν γέμιζαν οι τάξεις, εκείνα με χειρότερες εγκαταστάσεις είχαν εγγράψει κυρίως Ρομά και Αιγύπτιους μαθητές, δημιουργώντας έτσι σχολεία με δαιχωρισμούς.

Το Υπουργείο παραδέχτηκε ότι υπήρχαν προβλήματα με το σύστημα εγγραφής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δρόμων που δεν περιλαμβάνονταν στο χάρτη της επικράτειας, ζητήματα με την εγγραφή και άλλα ζητήματα που αφορούσαν τον τόπο κατοικίας, με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να εγγράψουν τα παιδιά εκτός της περιοχής της κατοικίας τους.

Σύμφωνα με το LRER, αρκετά σχολεία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των «Sule Misiri», «Ptolomee Xhuvani» και «Hamit Mullisi», είναι πλέον στην πράξη «σχολεία Ρομά και Αιγυπτίων». Ορισμένες τάξεις σε αυτά τα σχολεία αποτελούνται εξ ολοκλήρου από μαθητές αυτών των ομάδων.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon