Όγδοη επέτειος Εγκαινίων του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 02/06/2022 09:03 Τελευταία Ενημέρωση: 04/06/2022 18:18 Από: Tachydromos

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων σε ανάμνηση των εγκαινίων που είχαν τελεστεί την 1η Ιουνίου του 2014.

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Απολλωνίας και Φίερ κ. Νικόλαος, Ελμπασάν κ. Αντώνιος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βύλιδος κ. Άστιος.

Η ανέγερση του ναού αποτελούσε ένα έργο ζωής για την Εκκλησία της Αλβανίας και τον ίδιος τον Αρχιεπίσκοπο.

Τα Εγκαίνια

Ήταν Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 όπου μέσα σε αναστάσιμη χαρά και ατμόσφαιρα τελέστηκαν τα εγκαίνια του Καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τη συμμετοχή των Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, Σερβίας Ειρηναίου (μακαριστός πλέον), Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Βαρσοβίας κ.κ. Σάββα και Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.

Είχαν συλλειτουργήσει Μητροπολίτες, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις είχαν παραστεί ο τότε πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο τότε πρόεδρος της Βουλής και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε δήμαρχος Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα, οι οποίοι είχαν δεχθεί επισήμως τους προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Το σύμβολο της Ορθοδοξίας στην Αλβανία

Ο ναός που κατασκευάστηκε επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, έχει επιρροές από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως και αποτελεί ένα ζωντανό σύμβολο της αναγέννησης της Ορθοδοξίας στην χώρα. «Η παρούσα ημέρα επισφραγίζει μια ιστορική περίοδο πάθους, ταφής και αναστάσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος που σημείωσε πως «είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι σε μια εποχή αβεβαιότητος και αναταραχών η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας με την παρουσία της και τις πολύπλευρες κοινωνικές πρωτοβουλίες της , τόνωσε την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα του ορθοδόξου λαού και γενικότερα της αλβανικής κοινωνίας», είχε επισημάνει στην ομιλία του τότε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε δοθεί από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο στους συμβολισμούς που εμπεριέχονται στο κτίριο του Καθεδρικού ναού για τον οποίο είχε ευχηθεί να καταστεί «σύμβολο μιας Ορθοδοξίας ανοικτής στην οικουμένη, στον σύγχρονο κόσμο».

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon