Οργή Ράμα για τις καθυστερήσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.: Παιδιά είστε ένα χάλι…

Δημοσιεύθηκε: 24/06/2022 07:10 Τελευταία Ενημέρωση: 24/06/2022 09:48 Από: Tachydromos

Τους Ευρωπαίους ηγέτες συνάντησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι ομόλογοί τους από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), αναφέρει το Euronews, (κείμενο Lauren Chadwick, Jorge Liboreiro)

Σημειώνεται ειδικότερα ότι η κοινή σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων με αφορμή την αρνητική στάση της Βουλγαρίας απέναντι στο ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο με τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και με την Αλβανία, με τον πρωθυπουργό της τελευταίας να κρύβει δύσκολα την οργή του.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα (E. Rama), δεν μάσησε τα λόγια του, πριν από τη σύνοδο κορυφής, επικρίνοντας σφοδρά τους ηγέτες της ΕΕ για την καθυστέρηση:

«Παιδιά είστε ένα χάλι, είστε εντελώς χαοτικοί και αποτελείτε όνειδος και νομίζω ότι είναι κρίμα να βλέπουμε μια χώρα του ΝΑΤΟ να κρατάει σε ομηρεία δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ενώ στην πίσω αυλή της Ευρώπης γίνεται πόλεμος και την ίδια στιγμή άλλες 26 χώρες να κάθονται ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rama.

Εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε κάποια ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή πλεύσης από τη Βουλγαρία αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Boyko Borissov εμφανίστηκε έτοιμος να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Kiril Petkov, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για την αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης, αποκάλεσε τον Borissov τον «πιο ανέντιμο άνθρωπο που γνωρίζει» κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Λέει το πρωί ότι θέλει να υποστηρίξει ην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, που είναι μια εξαιρετική θέση, [και] ταυτόχρονα μπλοκάρει την επιτροπή στο κοινοβούλιο το ίδιο απόγευμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (C. Michel) δήλωσε ότι παρακολουθεί «στενά» τις εξελίξεις στη Βουλγαρία και είπε ότι αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα» η έναρξη διαπραγματεύσεων τόσο με την Αλβανία όσο και με τη Βόρεια Μακεδονία.

Εξίσου θετικός απέναντι στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (O. Scholz) προέτρεψε τους συναδέλφους του ηγέτες της ΕΕ να δώσουν μια νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία των εν λόγω χωρών περιορίζοντας τη ρωσική επιρροή στην περιοχή, προσθέτει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Euronews, hellasjournal.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon