Έκθεση των μυστικών υπηρεσιών βλέπει κινδύνους από τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων

Δημοσιεύθηκε: 25/06/2022 08:14 Τελευταία Ενημέρωση: 25/06/2022 08:14 Από: Tachydromos

Η έκθεση που δημοσίευσε η Αλβανική Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (SHISH) για το 2021 αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων κατά τη διάρκεια αυτού του έτους ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2017.

Σύμφωνα με την SHISH, η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων σημείωσε αύξηση 124% το 2021, σε σύγκριση με το 2020.

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί η παράνομη μετανάστευση από τρομοκρατικές οργανώσεις, προκειμένου να στρατολογήσει νέα μέλη που θα τα χρησιμοποιήσει σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις, εξακολουθεί να υπάρχει.

Οι παράνομοι μετανάστες από τις χώρες της ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική) συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Αλβανία ως σημείο διέλευσης προς τις χώρες της ΕΕ.

Δίκτυα εμπορίας ανθρώπων εμπλέκονται στις περισσότερες περιπτώσεις για να διευκολύνουν τις παράνομες διελεύσεις.

Ανάλογα με την κατάσταση στις χώρες όπου υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά και στο Αφγανιστάν, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, που οδήγησε σε επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης εκεί, η ροή της παράνομης μετανάστευσης μπορεί να αυξηθεί στα Βαλκάνια, με στόχο τη διέλευση στις δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του FRONTEX, ο συνολικός αριθμός παράνομης μετανάστευσης το 2021 ήταν ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε από το 2017. Η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων έχει σημειώσει αύξηση 124% των αναφερόμενων περιπτώσεων, για παράνομη διέλευση των συνόρων το 2021, σε σύγκριση με 2020.

Η Αλβανία έχει καταγράψει την είσοδο από τα χερσαία σύνορά της και τη διέλευση από το έδαφός της περίπου 18.000 παράνομων μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από χώρες της ΜΕΝΑ.

Ο κίνδυνος χρήσης της παράνομης μετανάστευσης από τρομοκρατικές οργανώσεις για να τους στρατολογήσουν σε τρομοκράτες παραμένει σε ισχύ.

Gazeta Dita, echedoroa-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon