Η «ανάβαση» του Μπερίσα

Δημοσιεύθηκε: 27/06/2022 16:56 Τελευταία Ενημέρωση: 28/06/2022 15:35 Από: Tachydromos

Είναι περίεργο φαινόμενο ο πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα. Όχι μόνο πολιτικό.

Συν τις άλλοις είναι και προληπτικός. Το 1997 όταν είχε αγγίξει τον πολιτικό θάνατο είχε δηλώσει ότι του εμφανίστηκε άγγελος – κάπως έτσι – και του είχε διαμηνύσει ότι δεν έπρεπε για κανένα λόγο να απομακρυνθεί απ’ την Αλβανία. Οι εξεγερμένοι κατά κύριο λόγο απ’ το Νότο της σημερινής επικράτειας της Αλβανίας είχαν περικυκλώσει σχεδόν το Προεδρικό Μέγαρο και είχαν ανακοινώσει τελεσίγραφο ειρήνευσης που αφορούσε όχι απλά την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα αλλά την απομάκρυνση του απ’ την Αλβανία.

Τώρα δηλώνει επίσης ότι σε ότι αφορά ανακοίνωση διαμαρτυρίας υπό την ηγεσία του κατά της κυβέρνησης Ράμα ενέχει και πάλι μεταφυσική διάσταση: τα κατά επισήμανση του τρία εφτάρια. 7 του μηνός 7 και ώρα 7.

Πρόκειται για πρόσκληση συμμετοχής στην Πανεθνική Διαμαρτυρία που τυπικά καλεί το Μέτωπο Σωτηρίας αλλά στην ουσία είναι το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την ακρίβεια ο κλώνος του που έχει τεθεί υπό την ηγεσία του πρώην Προέδρου κ. Σαλί Μπερίσα.

Εάν υφίστανται λόγοι που καθιστούν αναγκαία την κοινωνική αντίδραση κατά του καθεστώτος του κ. Έντι Ράμα και κατ ευφημισμό κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η απάντηση είναι καταφανώς καταφατική.

Εξ άλλου η οικονομική κατάσταση όπως διαμορφώνεται λόγω της παγκόσμιας κρίσης κάνει και τον οπαδό του μοντέλου Ράμα συμμέτοχο.

Είναι όμως ένας πρώην Πρωθυπουργός, 80-χρόνος, όπως ο κ. Σαλί Μπερίσα η καλύτερη ηγετική φυσιογνωμία για να ηγηθεί της Πανεθνικής Αντίστασης; Η απάντηση εάν δεν είναι απότομα αρνητική μπορεί να είναι διστακτικό «ναι».

Όχι μόνο λόγω ηλικίας. Ούτε λόγω της προηγούμενης θητείας που εάν όχι στις διαστάσεις της υφιστάμενης όπως κάθε διακυβέρνηση είχε τα φαινόμενα διαφθοράς, αυταρχισμού, έλλειψης βούλησης για μεταρρυθμίσεις κ.α.

Κυρίως διότι ο κ. Σαλί Μπερίσα μπορεί να έπεισε τους οπαδούς του και να επανέκαμψε στην ανάληψη της ηγεσίας του ΔΚ. Η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει διάσπαση στο εσωτερικό του κόμματος και δεν δύναται να θεωρηθεί οριστική. Είναι εν τούτοις οριστικό το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλζίμ Μπάσα είναι παρελθόν. Θα πρέπει όμως να θεωρηθεί αδύνατο να πείσει τους μηχανισμούς εξουσίας των ΗΠΑ να τον αποχαρακτηρίσουν απ’ την κατάσταση των ανεπιθύμητων για την Αμερική προσώπων όπου τον έχουν συμπεριλάβει μαζί με τα μέλη της οικογένειας του για λόγους που αφορούν διαφθορά υψίστης φύσης, παραβίαση αρχών δημοκρατικού πολιτεύματος και διεθνούς ασφάλειας.

Με τέτοιο φορτίο στους ώμους προφανώς και ελλοχεύει ο κίνδυνος η αντίδραση της κοινωνίας να φθείρει χωρίς καν να έχει αρχίσει.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη τον τρόπο πως λειτουργούν τα πράγματα στην Αλβανία, την ιδιότυπη σχέση που συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες έχουν αναπτύξει με το πρόσωπο του κ. Μπερίσα, η αναμφισβήτητη ηγετική του κλίση, κυρίως η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, δεν αποκλείεται το πολιτικό του πείραμα να αποδώσει…

Εάν η «Πανεθνική Διαμαρτυρία» σε κάτι παραπάνω από εβδομάδα στα Τίρανα, μπροστά στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο πετύχει αριθμητικά και καταφέρει να διαιωνιστεί στο χρόνο τότε δεν θα είναι «ανάβαση» του Μπερίσα. Για κάτι τέτοιο είναι βιολογικά αργά. Θα είναι η πτώση του Ράμα που είναι στο χρόνο της…

Ο ισχυρός στις χειραγωγίες του «διεθνής παράγοντας» θα παρέμβει για να προκαλέσει τις παροχετεύσεις του κοινωνικού θυμού. Έχει εξ άλλου τα επιχειρήματα που αφορούν όπως προαναφέρθηκε στο πρόσωπο της ηγεσίας της διαμαρτυρίας αλλά και γενικότερου πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon