Ράμα σε φορείς των ΗΠΑ και ΕΕ: αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου…

Δημοσιεύθηκε: 15/07/2022 17:42 Τελευταία Ενημέρωση: 17/07/2022 06:16 Από: Tachydromos

Οι Πρέσβεις της Γερμανίας και της Γαλλίας που είναι διαπιστευμένοι στα Τίρανα, με τρόπο ασυνήθιστο για το διπλωματικό είθισται εγκατέλειψαν σήμερα εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν, μόλις το λόγο έλαβε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα. Εκείνοι απλά σηκώθηκαν κι έφυγαν σιωπηλά.

Το λόγο της χειρονομίας των κατάλαβε καλά ο κ. Πρωθυπουργός και μάλιστα με την πρώτη πρόταση της παρέμβασης του τον ξεκαθάρισε και για τους συμμετέχοντες και το ευρύτερο κοινό που ακούει και διαβάζει.

Να αναφερθεί ότι η σημερινή εκδήλωση αφορούσε σε δήθεν δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου νόμου που έχουν καταρτίσει η μηχανισμοί της Κυβέρνησης Ράμα για την αμνήστευση χρήματος που προκύπτει κατά παράβαση νομοθεσίας για τους φόρους και τα τέλη, είναι αδήλωτος πλούτος αλλά που ενδεχομένως να αποτελεί και προϊόν ακόμη πιο εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Ο Πρωθυπουργός Ράμα διαπιστώνοντας την όντως προκλητικοί αποχώρηση των διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο κορυφαίων χωρών της ΕΕ και που άμεσα τους αφορά το ζήτημα, απαίτησε με θράσος αμοιβαίο σεβασμό απ’ τις κυβερνήσεις των δυτικών κρατών και τους αξιωματούχους της ΕΕ!

Είναι σαφής ο λόγος. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ΕΕ έχουν προειδοποιήσει την Αλβανική κυβέρνηση να αναστείλει κάθε πρωτοβουλία μάλιστα και σκέψη για τέτοιες νομοθεσίες. Έτσι κι αλλιώς μηχανισμοί των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν καταγγείλει ευθαρσώς ότι η Αλβανική διοίκηση διαχρονικά και ειδικά κατά τη διακυβέρνηση των Σοσιαλιστών έχουν μετατρέψει την χώρα σε πλυντήριο χρήματος που «παράγουν» οι δομές της εμπορίας ναρκωτικών, λευκής σαρκός, διακίνησης προσώπων, όπλων κ.α. αλβανόφωνες συμμορίες σε χώρες της Ευρώπης αλλά και την Αμερική.

Οι τουριστικές δομές στη Χιμάρα αλλά και οι πολυώροφοι πύργοι στα Τίρανα, με τις τιμές που αναφέρουν τα real estate είναι επιχείρημα εξόφθαλμο και για τον πλέον αδαή σε ζητήματα οικονομίας και χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ωστόσο ο Ράμα δεν έχει πρόβλημα μόνο με την ΕΕ που μάλλον φαίνεται να έχει βρει τρόπους να την αμφισβητεί κι εκβιάζει όπως ο πατρόνας του Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογάν.

Πρόβλημα έχει και με τις ΗΠΑ και σήμερα η γλώσσα του ήταν ασυνήθιστα σκληρή και μάλιστα με πολύ νότα από την κομουνιστική ρητορική. Την κρατική κυριαρχία, την ακεραιότητα των κρατικών θεσμών και άλλα τέτοια προσέφερε στο αλβανικό κοινό σήμερα αλλά και στους εκπροσώπους κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών που παρίσταντο στην εκδήλωση. Επειδή το Αμερικανο-Αλβανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είχε τοποθετηθεί με πολύ τεκμηριωμένο κείμενο ενάντια στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Ράμα, ο Πρωθυπουργός τους προειδοποίησε ότι «…γνωρίζουμε καλώς τις δραστηριότητες σας και τις συναλλαγές και αποστολές χρημάτων στο εξωτερικό…». «… εμείς έχουμε σαφή εντολή απ’ τον Αλβανικό λαό να προχωρήσουμε την πρωτοβουλία αυτή και θα θέλαμε να είστε στο πλευρό μας και όχι απέναντι μας…». «… η χώρα μου χρειάζεται αυτή την ανάσα ρευστού και δεν θα της τη στερηθούμε…».

Για όσους θα ενδιέφερε το παιχνίδι των δημοσίων οικονομικών της Αλβανίας ας αναφερθεί μόνο η περίπτωση στο πεδίο της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για Κυβέρνηση βόθρο κυριολεκτικά.

Τις τελευταίες ημέρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου καθαρίστρια κλιμακοστασίων πολυκατοικίας, υπερήλικας γυναίκα φιλοξενούμενη σε φτηνό γηροκομείο, 95χρόνος επίσης σε δομές ευγηρίας, προκύπτουν «ιδιοκτήτες» εταιριών με τζίρο πλέον των 30 εκατομμυρίων Δολαρίων. Είναι σχήματα που εξυπηρετούν την μεταφορά σε λογαριασμούς στο εξωτερικό των εκατομμυρίων αυτών απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό για τους περιβόητους «αποτεφρωτήρες» απορριμμάτων που καταλήγουν όλες στο Πρωθυπουργικό γραφείο και περιβάλλον.

Και βέβαια πρόκειται για διαδικασία που θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για το υπό συγκρότηση πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Τζάτσκα σε παραλία των Δρυμάδων στη Χιμάρα που της έχει παραχωρηθεί απ’ τον Πρωθυπουργό της με το καθεστώς του «στρατηγικού επενδυτή».

Παρεμπίπτοντος να αναφερθεί ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα κάθε νομικό περιθώριο ώστε η εν λόγω Υπουργός απολέσει την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού λόγω ακριβώς του ασυμβίβαστου επωφελούς αντιμετώπισης απ’ την πολιτεία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon