Συναγερμός στα Τίρανα για δράση των Ιρανικών μυστικών υπηρεσιών

Δημοσιεύθηκε: 15/07/2022 14:26 Τελευταία Ενημέρωση: 15/07/2022 14:26 Από: Tachydromos

Έλεγχο σε πάνω από 20 κατοικίες Ιρανών σε δύο περιοχές (“Maj” “Fersku”), της αλβανικής πρωτεύουσας διενήργησαν σήμερα άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας και των Μυστικών Υπηρεσιών, κατόπιν σχετικών ενταλμάτων της Ειδικής Εισαγγελικής Δομής κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (SPAK). Πρόκειται για διαδικασία που τελεί υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών των ΗΠΑ που συνδράμουν την Αλβανία και άλλες χώρες της περιοχής σε ζητήματα διεθνούς τρομοκρατίας και εξτρεμιστικής δράσης.

Η υπόθεση αφορά σε άνδρες ή και οικογένειες τους που ενώ είχαν έρθει στην Αλβανία στα πλαίσια φιλοξενίας πλέον των 5000 μελών της Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK) – αντιπολήτευση του καθεστώτος των Αγιατολάχ. Μεταφέρονται από το Ιράκ στο Μάνεζ πλησίον του Δυρραχίου όπου έχει συγκροτηθεί ο καταυλισμός – πολιτεία Ashraf-2. Οι ΜΕΚ κατά καιρούς έχουν συμπεριληφθεί και στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων ωστόσο που από το 2009 έχουν πλήρως αμνηστευθεί και έχουν την απόλυτη στήριξη και προστασία απ’ τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ειδικά.

Η σημερινή επιχείρηση της Ειδικής Δομής της Εισαγγελίας της Αλβανίας οδήγησε σε προφυλάκιση 9 Ιρανούς. Όπως προαναφέρθηκε ενώ ήρθαν αρχικά με τους ΜΕΚ στη συνέχεια πρέπει να τους έδιωξαν απ’ τον καταυλισμό τους ως υπόπτους για διασυνδέσεις με το καθεστώς της Τεχεράνης. Μεταξύ της Φρουράς της Επανάστασης και της πολύ ισχυρής μυστικής υπηρεσίες των Αγιατολάχ παίζεται παιχνίδι κατασκοπίας και παρακολούθησης.

Από το 2020 στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής της Αλβανίας κρατείται ο Bijan Poolagrad τον οποίο υποψιάστηκαν οι υπηρεσίες του δικτύου της Μαριάμ Ραγκαβί, πολιτικού και στρατιωτικού αρχηγού των ΜΕΚ, ότι δούλευε για λογαριασμό των Κουντς και σχεδίαζε μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικό κτύπημα στον Καταυλισμό της Ελευθερίας όπως ονομάζεται αυτός στο Μάνεζ, δίπλα στην Αδριατική.

Στο κινητό του τηλέφωνο και τις ηλεκτρονικές συσκευές αναφέρουν τα δημοσιεύματα ότι βρέθηκε φωτογραφικό υλικό από τις εγκαταστάσεις και την καθημερινότητα στο Ashraf-2 που το προωθούσε σε σύνδεσμο του για την Ιρανική μυστική Υπηρεσία. Εκεί πρέπει να εντοπίστηκε και το ανάλογο υλικό με τα ονόματα των ανθρώπων που ελέγχθηκαν σήμερα και οδηγήθηκαν σε προσωρινή κράτηση.

Για το ρεπορτάζ να αναφερθεί ότι στους δύο μόλις τελευταίους μήνες το Στρατόπεδο των Μουτζαχεντίν του Λαού στην Αλβανία επισκέφθηκαν ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μαϊκ Πεντς καθώς και ο πρώην επικεφαλής του Στεητ Ντιπάρτμεντ, Μαϊκ Πομπέο. Γερουσιαστές, υψηλόβαθμα στελέχη των Αμερικανικών και Γαλλικών υπηρεσιών, αναλυτές, δημοσιογράφοι, άνθρωποι της τέχνης επισκέπτονται τακτικά τον Καταυλισμό.

Προ ολίγων εβδομάδων στα Τίρανα επίσης συνελήφθησαν πρώην αξιωματούχοι της εγχώριας μυστικής υπηρεσίας, αξιωματικοί υψηλών βαθμών και θέσεων της Αστυνομίας με την κατηγορία ότι εκμεταλλευόμενοι διασυνδέσεις τους συνέχιζαν να συλλέγουν υλικό προς αξιοποίηση από μυστικές υπηρεσίες τρίτης μη φιλικής χώρας. Οι υπόνοιες των διαρροών στα ΜΜΕ είναι ότι πρόκειται μάλλον για τους Φύλακες της Επανάστασης του Ιράν, που παρόλο κρατικό φορέας των Αγιατολάχ, από τις ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικός οργανισμός.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon