Με Τούρκους χοτζάδες οι εκδηλώσεις των διπλωματικών τους αρχών στα Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: 16/07/2022 12:37 Τελευταία Ενημέρωση: 18/07/2022 13:28 Από: Tachydromos

Σε Τίρανα, Σκόπια και Πρίστινα οι Πρεσβείες της Τουρκίας διοργάνωσαν όμοιες περιεχομένου και τυπικού εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 15 Ιουλίου, την Ημέρα Δημοκρατίας κι Εθνικής Ενότητας όπως την αποκαλούν.

Στην ουσία μετατρέπουν τις εκδηλώσεις αυτές σε μέσω προβολής του δικτύου που έχουν στήσει στις χώρες αυτές εκμεταλλευόμενες το Ισλάμ, κοινές ιστορικές ευαισθησίες (σημαντικό ποσοστό των αποκαλούμενων αλβανών μουσουλμάνων είναι Τούρκοι χαλντούπηδες – απομεινάρια των Οθωμανικών ασκεριών) κ.α. Επί το πλείστον δε στις ομιλίες των κατά τόπο διαπιστευμένων πρέσβεων του καθεστώτος Ερντογάν θα πρέπει να διαβάσει κανείς και την συγκεκριμένο βαθμό ικανοποίησης απ’ την υποταγή των ανά χώρα κυβερνήσεων.

Στα Τίρανα μπορεί να έλειψαν οι εκπρόσωποι της επίσημης πολιτικής τάξης ωστόσο όμως οι εκδηλώσεις ήταν οι πλέον επιβλητικές δεδομένου ότι με την άδεια του Δήμου Τιράνων έχει συγκροτηθεί σε περίοπτη θέση δημοσίου πάρκου Ηρώο αφιερωμένο στους πεσόντες που έπεσαν για να προστατέψουν τον Ερντογάν.

Ο διαπιστευμένος Ιμάμης στην Πρεσβεία των Τούρκων στα Τίρανα διάβασε και σχετικές κουρανικές περικοπές και προσευχή για τους «Ήρωες της Δημοκρατίας»!!! Οι χοτζάδες είχαν περίοπτη θέση και ρόλο επίσης στα Σκόπια και την Πρίστινα.

Στα Τίρανα ωστόσο φέτος χαιρέτησε και ντόπιος εκπρόσωπος της «κοινωνίας των πολιτών». Πρόκειται για τον Πετρίτ Ζενέλι που εκπροσωπεί εθνικιστικό σύλλογο εξισλαμισμένων περιοχών πέραν της Μοσχόπολης στην Κορυτσά, τους γνωστούς διαχρονικά για τις διώξεις εις βάρος του Χριστιανικού πληθυσμού και του γηγενούς Ελληνισμού.

Ωστόσο στην Πρίστινα υπήρξε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλμπίν Κούρτι, Υπουργών, εκπρόσωποι των Τουρκικών κομμάτων του κρατιδίου κ.α.

Στα Σκόπια υπήρξε και ειδική προσευχή στο κεντρικό τέμενος της πρωτεύουσας, ενώ πληθωρική ήταν η συμμετοχή οργανώσεων του κοινού δικτύου των Τουρκικών υπηρεσιών ανεξαρτήτως του περιβλήματος στις ονομασίες.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι το κράτος της Αλβανίας δεν έχει «συνεργαστεί» στο βαθμό που πρέπει για την απαγόρευση δραστηριοτήτων του Ιδρύματος «Χυσμέτ» του Ιμάμη Φετουλάχα Γκιουλέν. Εξ άλλου για το καθεστώς Ερντογάν έχει ο Ιμάμης είναι ο αριθμός 1 εχθρός του και την Οργάνωση του που επισήμως αποκαλούν FETO, την έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική δομή. Στα Τίρανα όμως χάριν προστασίας που προσφέρουν οι ΗΠΑ δεν έχουν ανασταλεί τα σχολεία και κέντρα προσφοράς υπηρεσιών υγείας. Ενώ υπήρξαν όπως και στην Πρίστινα απαγωγές από άνδρες της ΜΙΤ εκπαιδευτικών του Γκιουλέν δεν κρίνεται τούτο επαρκές απ’ τις τουρκικές υπηρεσίες.

Αντιθέτως φαίνεται οι Τούρκοι να είναι ικανοποιημένοι απ’ την συμπεριφορά των αρχών στα Σκόπια δεδομένου ότι ο εκεί Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Τουρκίας από το 2016 ενάντια στη FETO και τον Φετουλάχ Γκιουλέν. 45 κυβερνήσεις δήλωσε ότι έχουν αναστείλει και διώξει τα ιδρύματα του Ιμάμη που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ ενώ σε 20 χώρες τα εκπαιδευτήρια του έχουν μεταβιβαστεί στο κρατικό τουρκικό ίδρυμα παιδείας Maarif.

Στο Κόσσοβο επανέλαβε ο Πρέσβης του Ερντογάν την ρήση ότι θα συνεχίσουμε να προειδοποιούμε τις φίλες και συμμαχείς κυβερνήσεις για τους κινδύνους που επιφέρει η παρουσία και η δραστηριοποίηση του δικτύου του Ιμάμη Γκιουλέν για την σταθερότητα και την ασφάλεια τους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon