Αλβανική επέλαση στα Βαλκάνια με όπλο το δημογραφικό-Γιατί λένε πως μοιάζουν με την Γερμανία

Δημοσιεύθηκε: 17/07/2022 19:00 Τελευταία Ενημέρωση: 17/07/2022 19:00 Από: Tachydromos

''Οι Αλβανοί έχουν τώρα μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ'' y Ηπρωτοβουλία ''Open Balkans'', σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής του Κοσόβου, είναι μια καλή ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου, και των Βαλκανίων γενικότερα.

''Το βλέπω ως ευκαιρία για μια νέα κίνηση συνεργασίας, ενώ στις σχέσεις Κοσόβου- Αλβανίας, αν η ΕΕ δεν επεκταθεί προς εμάς, νομίζω ότι είναι νόμιμο δικαίωμα μας να επεκταθούμε προς το Κόσοβο σε κάθε τομέα συνεργασίας'', λέει ο Ενβέρ Χοτζάι, σε συνέντευξη του στο ''Top Story''.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αλβανικός παράγοντας στα Βαλκάνια μοιάζει με τον γερμανικό παράγοντα στην Ευρώπη. Οι Αλβανοί έχουν τώρα μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ, προσθέτει ο Χοτζάι, και αυτό το γεγονός πρέπει να αξιοποιηθεί.

''Νομίζω ότι οι Αλβανοί πρέπει να σκεφτούν σωστά τη γεωγραφία. Οι Αλβανοί θα πρέπει να ερμηνεύσουν σωστά τη δημογραφία, το γεγονός ότι υπάρχουν δύο αλβανικά κράτη στα Βαλκάνια, η Αλβανία και το Κόσοβο, και ότι οι Αλβανοί στα Σκόπια δεν είχαν ποτέ τόση επιρροή όπως πρόσφατα ή με τον Dritan Abazovic στο Μαυροβούνιο.

Νομίζω ότι πρέπει να ερμηνεύσουμε αυτή τη γεωγραφία, αυτή την οικονομία, αυτή την συναισθηματική κουλτούρα με μια μορφή συνεργασίας, ότι τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν ακίνητα. Βλέπω τον αλβανικό παράγοντα στα Βαλκάνια, παρόμοιο με τον γερμανικό παράγοντα στην Ευρώπη, ως προς τον ρόλο.

Νομίζω ότι τα τελευταία 10 χρόνια στην Αλβανία υπήρξε μια οικονομική έκρηξη, μια οικονομική στροφή. Είμαι της άποψης ότι ο αλβανικός παράγοντας πρέπει να βρίσκεται σε μια εντελώς νέα διάσταση αυτής της συνεργασίας.

Μπορεί το Open Balkans να είναι ένα πλαίσιο; Πρέπει να εξυπηρετήσουν και οι συναντήσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Κοσόβου και της Αλβανίας, της κυβέρνησης των Σκοπίων ή του Μαυροβουνίου; Νομίζω ναι''.

https://www.pentapostagma.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon