Ε.Ε.: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Δημοσιεύθηκε: 19/07/2022 11:27 Τελευταία Ενημέρωση: 20/07/2022 14:33 Από: Tachydromos

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αυτό το περίμεναν επί τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν», πρόσθεσε.

Σε άλλο tweet που απευθύνεται στους ηγέτες των δύο χωρών, Έντι Ράμα και Ντίμιταρ Κοβατσέσκι, η επικεφαλής της Κομισιόν σημειώνει ότι «έδειξαν υπομονή, όραμα και ηγετικές ικανότητες».

«Αποδείξατε πολλές φορές την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές αξίες ως φίλοι και αξιόπιστοι εταίροι. Θα κερδίσουμε όλοι, όταν μια μέρα σας υποδεχτούμε στην Ε.Ε.», αναφέρει η φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που λαμβάνει χώρα σήμερα, η Κομισιόν και οι διαπραγματευτικές ομάδες από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία «θα αρχίσουν να εργάζονται. Θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία». Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε τομείς συνεργασίας με τις δύο χώρες.

«Για παράδειγμα, η Αλβανία θα ενταχθεί τώρα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ – ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αλβανίας σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή σεισμούς», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι από την πλευρά της «η Βόρεια Μακεδονία θα διαπραγματευτεί πολύ σύντομα μαζί μας τη συμφωνία της Frontex. Πρόκειται λοιπόν για την ανάπτυξη της Frontex στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση». Τέλος, έκανε λόγο για ώθηση στις επενδύσεις και στενότερη συνεργασία στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005 και η Αλβανία από το 2014.

Το «ευχαριστώ» του Ράμα Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμανουέλ Μακρόν αλλά και η ‘Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ αυτών που ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τη βοήθειά τους στο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη χώρα του. «Ευχαριστώ την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αγωνίστηκε και για τους δύο» για την Ε.Ε. και για τα Δυτικά Βαλκάνια, για όλα τα κράτη μέλη και «για εμάς» ανέφερε ο κ. Ράμα.

Συνέχισε με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «χωρίς αυτήν δε θα ήμασταν εδώ σήμερα. Είχε και τα γενέθλιά της και θέλω να της ευχηθώ τα καλύτερα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δε θα ήμασταν εδώ χωρίς την επιπλέον προσπάθεια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και της ομάδας του που εργάστηκε για την τελευταία πρόταση που άνοιξε το δρόμο, ξεμπλοκάροντας μία παράλογη κατάσταση».

Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε επίσης στον λαό της Αλβανίας επισημαίνοντας ότι δεν εγκατέλειψε το όνειρο να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο.

«Χάρη στον αλβανικό λαό μπορούσαμε να είμαστε δυνατοί παρά τα τρία πολύ περίπλοκα χρόνια, από τη μία με τις αρνήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον σεισμό, την πανδημία, τον πόλεμο, που έκαναν την τέλεια καταιγίδα, αλλά μας έκαναν πιο δυνατούς» σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon