Το κράτος δικαίου έχει μεγάλη σημασία καθώς η Αλβανία κάνει τα πρώτα της βήματα προς ένταξη στην ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: 20/07/2022 14:33 Τελευταία Ενημέρωση: 20/07/2022 14:32 Από: Tachydromos

Τα απαιτητικά ζητήματα του κράτους δικαίου θα αντιμετωπιστούν άμεσα στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη (19 Ιουλίου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων έκανε το πρώτο της βήμα στο μακρύ δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και η αντιπροσωπεία του βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔΔ) μετά από τρία χρόνια αναμονής και μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη διεύρυνση συνολικά.

Η Αλβανία και η γειτονική Βόρεια Μακεδονία θα ακολουθήσουν μια διαφορετική διαδικασία από άλλες περιφερειακές υποψήφιες χώρες, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, οι οποίες ήδη διαπραγματεύονται για την ένταξη.

«Για πρώτη φορά, εφαρμόσαμε την αναθεωρημένη μεθοδολογία στο σύνολό της – από τώρα και στο εξής, θα εισάγουμε στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία περισσότερη αξιοπιστία, προβλεψιμότητα, δυναμισμό και ισχυρότερο πολιτικό προσανατολισμό», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ως επόμενο βήμα στη διαδικασία προσχώρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου της νομοθεσίας της υποψήφιας χώρας για να διαπιστώσει πόσο καλά ευθυγραμμισμένη είναι με το δίκαιο της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Βάρχελι.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η Επιτροπή θα εντοπίσει, μεταξύ άλλων, βασικές μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Αυτό θα ωφεληθεί από το ισχυρό προπαρασκευαστικό έργο που έχει ήδη αναληφθεί με τη διοίκηση της Αλβανίας», πρόσθεσε.

Η Αλβανία, η πρόοδος της οποίας έχει συνδεθεί από την ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ τα Σκόπια θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν το σύνταγμα συμπεριλαμβάνοντας τους Βούλγαρους ως αναγνωρισμένη μειονότητα.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τον ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία», δήλωσε ο κ. Βάρχελι, ο οποίος δεν θέλησε να μιλήσει για χρονοδιαγράμματα, αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Μιλώντας στις Βρυξέλλες μαζί με τον επικεφαλής της διεύρυνσης της ΕΕ, ο Ράμα δήλωσε ότι η χώρα του «δεν εγκατέλειψε ποτέ το όνειρο να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Τόνισε ότι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών είναι μόνο «το τέλος της αρχής» και «πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια ισχυρή, δημοκρατική, ευρωπαϊκή Αλβανία και Δυτικά Βαλκάνια».

Αυτό έγινε παρά τα «τρία πολύ, πολύ δύσκολα χρόνια» των ενταξιακών εμποδίων, των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ράμα, σημειώνοντας ότι «αν ο Θεός είχε σχεδιάσει αυτά τα εμπόδια για να δοκιμάσει τη δέσμευσή μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί έναν πιο καταστροφικό συνδυασμό προκλήσεων».

Ωστόσο, ο Ράμα, στη χώρα του οποίου απονεμήθηκε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το 2014, παραδέχθηκε επίσης ότι οι συνομιλίες μπορεί να διαρκέσουν λίγο.

«Ξεκινώντας από σήμερα, οι ενταξιακές συνομιλίες δεν κάνουν το όνειρό μας πραγματικότητα, αλλά κάνουν την πραγματικότητα καλύτερο μέρος για να κυνηγήσουμε το όνειρο. Γνωρίζουμε ότι αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής είναι μόνο το τέλος της αρχής», δήλωσε ο Ράμα.

Όμως τα λόγια του Ράμα για το ότι δεν τα παρατάει ποτέ θα πρέπει να ληφθούν με μια πρέζα αλάτι. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένη στη διεύρυνση, κατήγγειλε την έλλειψη ενότητας μεταξύ των μελών της ΕΕ και το «στραβό πνεύμα» της διαδικασίας διεύρυνσης.

Προβλήματα με το κράτος δικαίου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκαν και την ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι δύο χώρες, χαρακτηρίζοντάς τες επιτυχία των ηγετών και του λαού τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το αλβανικό σύστημα δικαιοσύνης εξακολουθεί να πάσχει από εκτεταμένη διαφθορά, ελλείψεις επαγγελματιών και διαρθρωτικές ανεπάρκειες, ενώ η εμπιστοσύνη του κοινού στα δικαστήρια και την επιβολή του νόμου παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.

Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που υποστηρίζεται από την ΕΕ ξεκίνησε στην Αλβανία το 2016 και προβλέπει τον έλεγχο κάθε εισαγγελέα και δικαστή στη χώρα. Η διαδικασία, ωστόσο, προχώρησε με παγετώδεις ρυθμούς και ήταν γεμάτη δυσκολίες.

Με μόλις τα μισά από όλα τα μέλη του δικαστικού σώματος να έχουν ελεγχθεί, τα μισά έχουν παραιτηθεί ή παραιτηθεί μετά την αξιολόγηση του πλούτου, της φήμης και των προσόντων τους. Αυτό οδήγησε το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε ακινησία για σχεδόν δύο χρόνια και προκάλεσε καθυστέρηση σε υποθέσεις δεκάδων χιλιάδων. Το 2021 παρατάθηκε η εντολή για τη συνέχιση της μεταρρύθμισης, παρά το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαδικασία μειώνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με διάφορες ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, το σύστημα δικαιοσύνης εξακολουθεί να μαστίζεται από καθυστερήσεις, με χιλιάδες ανθρώπους να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε ποινικές και αστικές υποθέσεις.

Από αυτούς που απολύθηκαν λόγω αποκλίσεων στον πλούτο τους και θεμάτων διαφθοράς, η έλλειψη διώξεων, πόσο μάλλον καταδικαστικών αποφάσεων, έχει εγείρει αμφισβητήσεις στο εσωτερικό και στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς εάν οι διώξεις δικαστικών λειτουργών θα αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας, ο κ. Βάρχελι δήλωσε ότι αυτό θα εξεταστεί όταν ανοίξει η πρώτη ομάδα διαπραγματεύσεων, σχετικά με το κράτος δικαίου.

«Θα εργαστούμε με το κράτος δικαίου και προφανώς θα συζητηθεί η κατάσταση της δικαιοσύνης», δήλωσε.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon