Αλβανία: Βελτιώσεις στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά

Δημοσιεύθηκε: 21/07/2022 08:31 Τελευταία Ενημέρωση: 21/07/2022 08:31 Από: Tachydromos

Euractiv Greece ΑρχικήΝέαΠολιτικάΕσωτερικές ΥποθέσειςΑλβανία: Βελτιώσεις στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά Αλβανία: Βελτιώσεις στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά Από Alice Taylor | exit.al | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης 7:17 (ενημερώθηκε: 8:25)

Η έκθεση που δημοσιεύεται κάθε χρόνο, εξετάζει προσεκτικά τις προσπάθειες των χωρών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τις κατηγοριοποιεί σε βαθμίδες, με την πρώτη να είναι η πιο προετοιμασμένη. [Shutterstock/Belish]

Η Αλβανία δεν πληροί τα ελάχιστα πρότυπα που απαιτούνται για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, αλλά καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να το επιτύχει, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση που δημοσιεύεται κάθε χρόνο, εξετάζει προσεκτικά τις προσπάθειες των χωρών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τις κατηγοριοποιεί σε βαθμίδες, με την πρώτη να είναι η πιο προετοιμασμένη.

Κατατάσσεται ως χώρα της βαθμίδας 2, μαζί με τις περισσότερες περιφερειακές γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη, και η έκθεση σημειώνει ότι έχουν καταβληθεί αυξανόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης από την τελευταία περίοδο αναφοράς.

«Οι προσπάθειες αυτές περιλάμβαναν τη διερεύνηση περισσότερων υποθέσεων και τη δίωξη και καταδίκη σημαντικά περισσότερων διακινητών. Η κυβέρνηση εντόπισε περισσότερα θύματα και αύξησε τους πόρους για τα καταφύγια που λειτουργούν από ΜΚΟ», αναφέρεται στην έκθεση.

Σημειώνει επίσης ότι οι αρχές υιοθέτησαν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) 2021-2023 και διέθεσαν πόρους, ωστόσο εξακολουθούν να υπολείπονται σε ορισμένους βασικούς τομείς.

Για παράδειγμα, η συνενοχή των αξιωματούχων σε εγκλήματα εμπορίας ανθρώπων παρέμεινε ανησυχητική με μηδενικές διώξεις ή καταδίκες αξιωματούχων παρά τις «σοβαρές καταγγελίες και την αποπομπή από την κυβέρνηση ενός αστυνομικού από τη θέση του».

Διαπίστωσε επίσης ότι ο έλεγχος των ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι αιτούντες άσυλο, οι κοινότητες των Ρομά και των Αιγυπτίων των Βαλκανίων και τα παιδιά, υπολειτουργούσε, όπως και οι κινητές μονάδες αναγνώρισης θυμάτων.

Επίσης, «η κυβέρνηση δεν διέθετε πόρους για τη μακροπρόθεσμη φροντίδα, την απασχόληση και άλλες προσπάθειες επανένταξης των επιζώντων και η κυβερνητική τηλεφωνική γραμμή συνέχισε να μην λειτουργεί».

Το 2021, η αστυνομία διερεύνησε 61 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων με 27 υπόπτους (15 για εμπορία ενηλίκων και 12 για εμπορία παιδιών) σε σύγκριση με 31 υποθέσεις με 32 υπόπτους το 2020. Υπήρξαν μηδενικές έρευνες για την εν γνώσει προτροπή θύματος εμπορίας ανθρώπων για την εκτέλεση εμπορικής σεξουαλικής πράξης, σε σύγκριση με τέσσερις το προηγούμενο έτος.

Διώχθηκαν περίπου 60 υποθέσεις με 19 κατηγορούμενους, αριθμός αυξημένος κατά δύο υποθέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η SPAK άσκησε δίωξη σε δύο νέες υποθέσεις και συνέχισε δύο από τα προηγούμενα έτη. Συνολικά καταδικάστηκαν 11 διακινητές, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το μηδέν το 2020 για την εμπορία παιδιών.

Οι δικαστές καταδίκασαν πέντε διακινητές σε ποινή φυλάκισης μεταξύ οκτώ ετών και 25 ετών και δύο διακινητές σε ποινή φυλάκισης μεταξύ δύο ετών και οκτώ ετών- τέσσερις διακινητές έλαβαν αναστολή.

Οι επιεικείς ποινές, όπως η επιτήρηση, υπονομεύουν τις προσπάθειες να λογοδοτήσουν οι διακινητές, αποδυναμώνουν την αποτροπή, δημιουργούν πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία των θυμάτων και δεν είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα του εγκλήματος, σημειώνεται στην έκθεση.

Οι συστάσεις προς την κυβέρνηση περιλαμβάνουν την ανάγκη να διερευνήσει «σθεναρά» και να καταδικάσει τους διακινητές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων λειτουργών, να καταδικάσει τους ενόχους σε ποινές που συνάδουν με τις κυρώσεις και να εκπαιδεύσει τους δικαστές να κατανοούν τη σοβαρότητα αυτών των υποθέσεων κατά την επιβολή ποινών.

Θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των κινητών μονάδων αναγνώρισης της εμπορίας ανθρώπων και να εντείνουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο των ευάλωτων πληθυσμών και να εκπαιδεύσουν την αστυνομία, τους επιθεωρητές εργασίας και άλλους υπαλλήλους πρώτης γραμμής.

Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν χρηματοδοτήσεις μαζί με μηχανισμούς χρηματοδότησης που θα διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς και άλλους πόρους για το θέμα σε συνεπή και τακτική βάση, μεταξύ άλλων και για καταφύγια που λειτουργούν από ΜΚΟ.

Επιπλέον, θα πρέπει να επεκταθούν οι υπηρεσίες επανένταξης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε υποστήριξη ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης. Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια προσέγγιση με επίκεντρο το θύμα και να εφαρμοστεί προστασία μαρτύρων για τα θύματα.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon