Η Αλβανία όρκισε τον ένατο πρόεδρο εν μέσω πολιτικού διχασμού

Δημοσιεύθηκε: 25/07/2022 10:41 Τελευταία Ενημέρωση: 25/07/2022 10:41 Από: Tachydromos

Ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, ορκίστηκε την Κυριακή (24 Ιουλίου) και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της χώρας να συνεργαστούν σε θέματα κλειδιά για το μέλλον, ιδίως για το κράτος δικαίου.

Ο Μπεγκάι είναι συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού, ο οποίος έκανε μακρά καριέρα στον αλβανικό στρατό προτού παραιτηθεί από τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου για να αναλάβει τον ρόλο του προέδρου. Πολιτικά ανεξάρτητος, προτάθηκε από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και έλαβε 78 ψήφους σε σύνολο 140 εδρών.

Στην Αλβανία, ο Πρόεδρος έχει σε μεγάλο βαθμό συμβολικό ρόλο και εκλέγεται από το Κοινοβούλιο.

«Θα είμαι υπηρέτης του λαού μας, σταθερός συνεργάτης της εθνικής ενότητας. Θα είμαι συνεργάτης και υποστηρικτής της επικοινωνίας, των πρωτοβουλιών και των ιδεών που θα πάνε την κοινωνία μας μπροστά», ανέφερε στην ομιλία του ο ένατος πρόεδρος μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Πρόσθεσε ότι ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η ακρόαση της φωνής των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης, ο σεβασμός και η αποδοχή του διαλόγου είναι απαραίτητα για την πρόοδο της χώρας.

«Κοινό μας συμφέρον παραμένει η εδραίωση των θεσμών που έχουν την ευθύνη να προστατεύουν και να προωθούν τα συμφέροντα των Αλβανών όπου κι αν βρίσκονται», πρόσθεσε.

Πριν από την επίσημη τελετή ορκωμοσίας, ο απερχόμενος πρόεδρος Ιλίρ Μέτα υποδέχθηκε τον Μπεγκάι στην προεδρία.

Η πενταετής θητεία του Μέτα συγκλονίστηκε από αναταράξεις, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπάθησε να τον παραπέμψει περισσότερες από μία φορές, με αποτέλεσμα να τον αποπέμψει τον Ιούνιο του 2021. Στη συνέχεια ζητήθηκε απόφαση για την αποπομπή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ισχυρίστηκαν ότι τα σχόλια και οι ενέργειες του προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2021 παραβίαζαν διάφορους νόμους και υποκινούσαν τη βία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς, ισχυριζόμενο ότι δεν βρήκε στοιχεία για την παραβίαση νόμων.

Η Αλβανία ξεκίνησε επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ την Τρίτη (19 Ιουλίου) σε μια τελετή στις Βρυξέλλες, όπου δεν παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν γνώριζε ποια ήταν η αντιπολίτευση, σχετικά με τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος σε δύο παρατάξεις, της μίας με επικεφαλής τον Ενκελέζντ Αλιμπάι και της άλλης με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο Σαλί Μπερίσα.

Και οι δύο ισχυρίζονται ότι είναι ο νόμιμος ηγέτης και ο άλλος είναι παράνομος.

Ο Μπερίσα κηρύχθηκε persona non grata από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, ένα χρόνο αφότου οι ΗΠΑ έκαναν τον ίδιο χαρακτηρισμό.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ χαιρέτισε την ορκωμοσία του σε αυτό το «ιστορικό ορόσημο στην πορεία της προς την ΕΕ».

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon