«Βρώμικο αυστριακό σχόλιο» – Οι πολίτες της ΕΕ δεν θέλουν μουσουλμανική χώρα

Δημοσιεύθηκε: 26/07/2022 07:03 Τελευταία Ενημέρωση: 26/07/2022 07:02 Από: Tachydromos

Εξοργίστηκε αλβανική ιστοσελίδα για άρθρο της αυστριακής εφημερίδας Die Presse που έβαλε θέμα ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωσης, επειδή η πλειονότητα των πολιτών της είναι μουσουλμάνοι.

Η ΕΕ άνοιξε την προηγούμενη Τρίτη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις τους, οι πολίτες της ΕΕ έχουν εκφραστεί κατά της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γράφει η αλβανική ιστοσελίδα Gazeta Dita (απ’ όπου η φωτογραφία, επάνω).

Αρνητικοί οι πολίτες

Οι Αυστριακοί έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον της διεύρυνσης. Παρόλο που η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ υποστηρίζει την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι αυστριακοί πολίτες δεν φαίνεται να τη βλέπουν θετικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gesellschaft für Europapolitik (ÖGfE) τον Ιούλιο, μόνο το 20% τάσσεται υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Τον Απρίλιο το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 26 τοις εκατό.

Ακόμη και στην περίπτωση της Αλβανίας, η έγκριση για ένταξη στην ΕΕ μειώθηκε από 35 σε 14 τοις εκατό.

«Μια σαφής πλειοψηφία αντιτίθεται στη διεύρυνση της ΕΕ για να συμπεριλάβει αυτές τις χώρες, με τις οποίες ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά από μεγάλες καθυστερήσεις», γράφει η Die Presse.

Ο δημοσιογράφος Enver Robelli, ο οποίος εργάζεται σε ελβετικά μέσα ενημέρωσης, λέει ότι έχουν γίνει διάφορα σχόλια στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Το πιο βρώμικο σχόλιο»

Υπήρχαν και δύσπιστα σχόλια. Ομως ίσως το πιο «βρώμικο σχόλιο», σημειώνεται στο αλβανικό δημοσίευμα, το έγραψε η εφημερίδα της Βιέννης Die Presse, η οποία ισχυρίζεται πως είναι συντηρητική εφημερίδα.

Η Die Presse έγραψε ότι η Αλβανία, όπου από το 1967 έως το 1990 είχαν απαγορευτεί όλες οι θρησκείες, η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πλειονότητα, ενδέχεται σύντομα να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Παρά την προσωρινή απαγόρευση, η ισλαμική παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και μπορεί να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στην έλλειψη ισότητας μεταξύ των φύλων, προσθέτει η αυστριακή εφημερίδα.

«Φυτώριο νεοναζί»

Η Αλβανία έχει ορισμένα προβλήματα, αλλά η ισλαμική θρησκεία δεν είναι το πρόβλημα που εμποδίζει την ένταξη αυτής της χώρας στην ΕΕ.

Και γιατί οι ισλαμικές παραδόσεις αποτελούν πρόβλημα στην Αλβανία; Αλλωστε, στην Αυστρία ζουν περίπου 700.000 μουσουλμάνοι. Και στην κυβέρνηση έχει υπάρξει πολλές φορές ένα κόμμα που λέγεται ότι είναι φυτώριο νεοναζί, αντιτείνει η αλβανική Gazeta Dita.

Πηγή: echedoros-a.gr, gazetadita.al,in.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon