Η Sigurimi πυροβολεί την αντιπολίτευση... απ’ τις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε: 27/07/2022 17:44 Τελευταία Ενημέρωση: 31/07/2022 22:13 Από: Tachydromos

Δύο πράγματα μπορεί να διαπιστώσει κανείς στα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στο πεδίο της πολιτικής στην Αλβανία. Το ένα ότι στο χώρο της αντιπολίτευσης σημειώνονται διαρκείς τεκτονικές αναταραχές που δεν τις επιτρέπουν να βρει βηματισμό και να αμφισβητήσει την κάκιστη διακυβέρνηση της χώρας. Το δεύτερο συνδεδεμένο με το πρώτο αφορά τα καλά υπολογισμένα πλήγματα που προκαλούν τεράστια σύγχυση στο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Όσο πιο απροκάλυπτα είναι ζητήματα κυβερνητικής διαφθοράς τόσο πιο δυνατά είναι και οι καταγγελίες στο χώρο της αντιπολίτευσης. Τούτο δεν προκαλεί μόνο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Κυρίως συνεισφέρει την ελαχιστοποίηση της αντικειμενικής αξίας των καταγγελιών για την κατάχρηση εξουσίας απ’ τους κυβερνώντες και κυρίως των Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την στενή ομάδα που τον περιβάλει.

Εξ ίσου σημαντική με την ανακοίνωση απ’ τις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Σαλί Μπερίσα, ως ανεπιθύμητο πρόσωπο για τις ΗΠΑ καθώς και των μελών της οικογένειας του, θα πρέπει να θεωρηθεί η σημερινή εξέλιξη που αφορά τον μόλις απαλλαγέντα των καθηκόντων του ανώτερου πολιτειακού άρχοντα, Ιλίρ Μέτα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκύπτει επίσημα να υπήρξε κατά τα χρόνια των πανεπιστημιακών του σπουδών συνεργάτης της μυστικής αστυνομίας του κομουνιστικού καθεστώτος, Sigurimi.

Έχει τη δική του όχι μόνο συμβολική αξία να αναφερθεί ότι το σήμα για ύπαρξη σχετικού φακέλου στα αρχεία της Υπηρεσίας ήρθε από email από υπολογιστή με IP των ΗΠΑ, μόλις μία ώρα αφού ο Μέτα είχε παραδώσει σε επίσημη τελετή στον διάδοχο του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ.

Το σημείωμα έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Αρχής για τη Διαχείριση και Δημοσιοποίηση των Φακέλων της πρώην Μυστικής Υπηρεσίας η επικεφαλής της οποίας αφού έκανε τις απαραίτητες διασταυρώσεις ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής. Αυτή με τη σειρά της είχε σήμερα σειρά διαβουλεύσεων και ενημέρωσης με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για πολιτικό ζήτημα μεγάλης σημασίας και με πολλές εκφάνσεις.

Στην Αλβανία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πολιτικός ή ανώτερος δημόσιος λειτουργός θα πρέπει να έχει πιστοποιήσει ότι δεν είχε καμιά σχέση με τις υπηρεσίες του κομουνιστικού καθεστώτος.

Στην περίπτωση του κ. Ιλίρ Μέτα το πράγμα είναι ακόμη πιο περίπλοκο δεδομένου ότι δεν υπήρξε απλά κοινοβουλευτικός αλλά διετέλεσε πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και επί τετραετία Πρόεδρος της Βουλής. Η εκ των υστέρων αποκάλυψη δεν αφορά απλά στην αδυναμία του να αποτελέσει ένα πόλο αντιπολίτευσης. Είναι στην ουσία λόγος απαξίωσης συνολικά της πολιτικής τάξης.

Ο ίδιος φαίνεται να το αντιμετωπίζει αμήχανα το θέμα με τον εκπρόσωπο του να δηλώνει ότι απαιτούν τη δημοσιοποίηση όλου του φακέλου. Πρόκειται για 140 δακτυλογραφημένες σελίδες ενώ τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ κάνουν λόγο και για άλλες τόσες που έχουν απώλειες τμηματικές ή ολικές από προσπάθεια να καούν.

Ας σημειωθεί ότι αμέσως μετά την αποχώρηση του απ’ την προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Ιλίρ Μέτα προχώρησε στην αναδιοργάνωση του πολιτικού σχηματισμού που είχε αφήσει υπό την προεδρία της συζύγου. Το μετονόμασε σε «Κόμμα Ελευθερίας». Σήμερα μάλιστα κι ενώ το σύνολο του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας ασχολούνταν με τη «θητεία του» στους συνεργάτες της Σιγκουρίμι, εκείνος ανακοίνωνε ριζοσπαστικές κινητοποιήσεις για την πτώση της Κυβέρνησης έχοντας μάλιστα ως αποδιοπομπαίο τράγο την κραυγαλέα υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος όπως αυτή των λεβήτων καύσης αστικών απορριμμάτων.

Ωστόσο όμως η Κυβέρνηση κατάφερε άλλη μια φορά να προκαλέσει παροχέτευση της πολιτικής πίεσης.

Ο Ράμα αποδεικνύει ότι αφενός μεν δεν δυσκολεύεται να παραδίδει στους μηχανισμούς δίωξης, την Ειδική Δομή της Εισαγγελίας για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά καθώς και τη δικαιοσύνη στενούς του συνεργάτες. Αφετέρου προσφέρει στην κοινή γνώμη αντίστοιχο θέαμα απ’ το χώρο της αντιπολίτευσης.

Είναι η πλέον αποδοτική συνταγή για τη διαιώνιση της εξουσίας του και τη δημιουργία ενός υβριδικού καθεστώτος διακυβέρνησης.

Ο πρώην Υπουργός του των Εσωτερικών έχει καταδικαστεί για συμμετοχή και διευκόλυνση σε εμπορία Ινδικής Κάνναβης. Ο πρώην Υπουργός του Περιβάλλοντος μαζί με βουλευτή του ΣΚ και πρώην Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου είναι ήδη προφυλακισμένοι… Ο πρώην Υπουργός Υγείας και απ’ τους πιο στενούς του συνεργάτες είναι στον προθάλαμο των διαδικασιών δίωξης…

Δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για μακρά επετηρίδα όπου δεν εξαιρείται ο μέχρι προ ημερών Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Στην αντιπολίτευση όσοι έχουν ανάστημα και επιρροή έχουν τοποθετηθεί στον Προκρούστη: Μπερίσα με κόκκινη κάρτα από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Μέτα από τη Σιγκουρίμι…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon