Τριάντα χρόνια από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου – «Η ελπίδα, η συγγνώμη και ο σεβασμός προς το ανθρώπινο πρόσωπο»

Δημοσιεύθηκε: 03/08/2022 09:22 Τελευταία Ενημέρωση: 03/08/2022 20:36 Από: Tachydromos

«Η καλύτερη συμβολή σας είναι το πνευματικό υπόβαθρο, στο οποίο στηρίχθηκαν οι προσπάθειές σας: το μήνυμα του Ευαγγελίου που μεταφέρατε, η ελπίδα, η συγγνώμη, ο σεβασμός προς το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο»… Με αυτά τα λόγια, ως το απαύγασμα όσων ανέφερε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης μίλησε για το μέγεθος και τη σημασία του έργου του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου στο τέλος της πανηγυρικής συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, την Τρίτη 2 Αυγούστου 2022, με την ευκαιρία της 30ης επετείου από την ενθρόνιση του.

Όπως είναι γνωστό, από το 1944 έως το 1967 η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας δοκιμάστηκε από τον αθεϊστικό διωγμό, με τον τρόπο που εκδηλώθηκε και σε άλλες χώρες. Από το 1967 έως το 1990, το Σύνταγμα της χώρας απαγόρευσε κάθε θρησκευτική έκφραση, επιβάλλοντας ολοκληρωτικό διωγμό, που διέλυσε ολοσχερώς την τοπική Εκκλησία. Τον Ιούλιο του 1991 έφθασε στην Αλβανία ως Πατριαρχικός Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο τότε Επίσκοπος, αργότερα Μητροπολίτης, Ανδρούσης κ. Αναστάσιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 24 Ιούνιου 1992, κατόπιν αιτήματος των Ορθοδόξων της Αλβανίας, εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας και ενθρονίστηκε στις 2 Αυγούστου 1992. Στις τρεις δεκαετίες που συμπληρώθηκαν, η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία τής Αλβανίας ανασυγκροτήθηκε πλήρως και αναπτύχθηκε σε όλους τους τομείς.

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, αφού ανέπεμψε δόξα και ευχαριστία στον Θεό για την πορεία 30 χρόνων, μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες του, μέσα σε ποικίλες δυσκολίες, θλίψεις, αδιέξοδα και πόνο, αλλά και αναρίθμητες ευλογίες του Θεού, υπενθύμισε ότι «Κλήρος και λαός της Εκκλησίας της Αλβανίας ευγνωμόνως ενθυμούνται την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη διάκριση της αρμόδιας πατριαρχικής επιτροπής, για την ανασύσταση της τοπικής μας Εκκλησίας και με ανυπόκριτο σεβασμό και ειλικρινή αγάπη δέονται υπέρ της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάχου κ.κ. Βαρθολομαίου».

Μετά τη δοξολογική ατμόσφαιρα της θείας Λειτουργίας, όπου συμμετείχαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κληρικοί από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις, οι δύο χορωδίες του Καθεδρικού Ναού και πλήθος εκκλησιάσματος, παρά την εργάσιμη ημέρα, ακολούθησε στο σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο- μέρος του Συγκροτήματος του Καθεδρικού Ναού και του Συνοδικού Κτηρίου- η Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Όπως προβλέπεται από το Καταστατικό της Εκκλησίας της Αλβανίας, στη Συνέλευση συμμετέχουν «τά μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, τά μέλη τοῦ Κληρικολαϊκοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου, ἀνά δύο ἐκπρόσωποι ἑκάστης Ἱερᾶς Μονῆς καί ἀνά εἴκοσι κληρικοί καί εἴκοσι τέσσαρες λαϊκοί, διά καταλλήλου ἐκπροσωπήσεως ἀνδρῶν, γυναικῶν καί νέων, ἐκ τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς καί τῶν Μητροπόλεων».

Στη διάρκεια των εργασιών έγινε συνοπτικός απολογισμός του πολύπτυχου εκκλησιαστικού έργου που έχει συντελεστεί από τους υπευθύνους κληρικούς ή λαϊκούς κάθε τομέα.

Περαίνοντας τις εργασίες της Κληρικολαϊκής, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος υπογράμμισε τη δέηση του Απ. Παύλου ως πυξίδα για τη συνέχιση της πορείας της Εκκλησίας: « περιπατῆσαι ἀξίως τοῦ κυρίου εἰς πᾶσαν ἀρεσκείαν ἐν παντὶ ἔργῳ ἀγαθῷ καρποφοροῦντες καὶ αὐξανόμενοι τῇ ἐπιγνώσει τοῦ Θεοῦ» Κολ. 1, 9).

ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon