Νομοθετική πρωτοβουλία στην Γερουσία των ΗΠΑ για την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: 05/08/2022 14:52 Τελευταία Ενημέρωση: 06/08/2022 15:29 Από: Tachydromos

Κατατέθηκε προς έγκριση σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες στις αρμόδιες επιτροπές και το Σώμα της Ολομέλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ στη συνέχεια, νομοθετική πρωτοβουλία δύο Γερουσιαστών από τα δύο στρατόπεδα: Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και που αφορά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Πρόκειται για Νομοσχέδιο υπό την κωδικοποίηση «Πράξη για Δημοκρατία και Ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια» το οποίο προωθούν κατόπιν επιτόπιων επισκέψεων των Γερουσιαστών Jeanne Shaheen απ’ το Δημοκρατικό Κόμμα και Roger Wicker απ’ το Ρεπουμπλικανικό.

Σήμερα παρουσίασαν το περιεχόμενο. τους λόγους που καθιστούν απαραίτητη τη νομοθετική πράξη και τη στήριξη που χαίρει μεταξύ των άλλων μελών της Γερουσίας, στα ΜΜΕ.

Είναι σαφές ότι η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο αστάθειας στην Ευρώπη όπου με αφορμή την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για την ανάμειξη της Ρωσίας στο να δημιουργήσει άλλες θερμές εστίες στη Γηραιά Ήπειρο.

Απ’ την άλλη μπορεί βάσιμα να εκτιμηθεί ότι το χώρο που αποτελούν κρατικές οντότητες όπως Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία οι ΗΠΑ θέλουν να τον κρατήσουν υπό τον δικό τους αυστηρό έλεγχο δεδομένου της γνωστής αδυναμίας της ΕΕ στην άσκηση ενιαίας και ευέλικτης εξωτερικές πολιτικής.

Το Νομοσχέδιο μπορεί να προβλέπει και οικονομικής φύσης ρυθμίσεις ειδικά στο να βοηθηθούν οι τοπικές κυβερνήσεις στην θεσμοθέτηση και λειτουργία αποδοτικών μηχανισμών καταπολέμησης της διαφθοράς, κυρίως όμως αποβλέπει σε συνεργασίες και οικονομικά εργαλεία για την υλοποίηση πολιτιών κι έργων της διαβόητης «ενεργειακής απεξάρτησης». Τούτο υπονοεί ώστε να ελαχιστοποιηθούν περεταίρω οι προμήθειες από υδρογονάνθρακες απ’ τη Ρωσία.

Με σκοπό όμως οι χώρες αυτές που το σύνολο τους προσδοκά την ένταξη στην ΕΕ και ορισμένες είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ να γίνουν πιο ανθεκτικές στις τυχόν αποσταθεροποιητικές πολιτικές πιέσεις και παρεμβολές τρίτων, το υπό έγκριση νομοθέτημα παρέχει περισσότερες εξουσίες στο Υπουργείο των Εξωτερικών αλλά και άλλους αρμόδιους φορείς των ΗΠΑ να προβαίνουν σε ποινές εις βάρος πολιτικών και αξιωματούχων των κρατών της περιοχής αναφοράς που αναπτύσσουν σχέσεις με Μόσχα.

Εξ ίσου και ίσως ακόμη πιο αυστηρά το εισαγωγικό των νομοθετών Wicker kai Shaheen είναι σε ότι αφορά στη διείσδυση της Κίνας.

Το νομοσχέδιο επισύρει ειδικά την προσοχή στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεδομένου ότι ενώ ατονεί η Συμφωνία του Ντέϊτον που ρύθμισε την ειρήνη στην κρατική αυτή οντότητα, σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν, ανάγκη είναι να υπάρξει εκ νέου δέσμευση των δυτικών δυνάμεων για την τήρηση της ακεραιότητας του κράτους αυτού. Επιδιώκει μάλιστα την αυτόματη ανανέωση εντολής στρατιωτικής παρουσίας ειρήνευσης χωρίς να χρειαστεί έγκριση απ’ τα όργανα του ΟΗΕ φοβούμενοι το βέτο της Ρωσίας.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη επιβάλει σκληρές κυρώσεις στον ηγέτη της Σερβικής οντότητας του Ομόσπονδου κράτους της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ που τηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Κυρώσεις έχουν επιβληθεί με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή, της διαφθορά και της υποστήριξης σε πράξεις που αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και στον πρώην Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Το Νομοσχέδιο χρειάζεται τουλάχιστον 180 ημέρες όπως εγκριθεί στις επιτροπές, ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Γερουσίας, πάρει την ανάλογη θεσμική έγκριση στο κάτω σώμα των αντιπροσώπων και μετατραπεί στη συνέχεια σε Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνοντας εκτελεστική ισχύ.

Οι δύο νομοθέτες που πήραν την πρωτοβουλία κατόπιν προσωπικής τους επίσκεψης στην περιοχή, συναντήσεων με τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών δηλώνουν ότι ο Νόμος θα πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη συνέχεια της επικύρωσης του…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon