Μητροπολίτης Δημήτριος προς εκπαιδευτικούς: Στην υπέρβαση των δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ας είναι παράδειγμα μας ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Δημοσιεύθηκε: 02/09/2022 13:58 Τελευταία Ενημέρωση: 04/09/2022 17:32 Από: Tachydromos

Αρχή Ινδικτίωνος στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Την Κυριακή Εγκαίνια του Ι. Ναού του Αγίου Κοσμά στην Τσαρσώβα

Έχει σταθεροποιήσει την παράδοση ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος ώστε να τελείται η Θεία Λειτουργία την 1η Σεπτεμβρίου επί τη ενάρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους μαζί με τον Αγιασμό.

Αφενός κάτι τέτοιο είναι συμβατό και επιβεβλημένο με το Τυπικό της Εκκλησίας μας και αφετέρου αποτελεί καλή ευκαιρία ώστε με την κατάληξη της περιόδου διακοπών να επανέρχονται στις υποχρεώσεις όσοι εργάζονται τακτικά σε διάφορες υπηρεσίες της Μητροπόλεως. Ειδικά ισχύει τούτο για τους εκπαιδευτικούς που αποτελούν πλέον μια μεγάλη ευλογημένη οικογένεια.

Με το Σεβασμιάτατο Μητροπολίτη κ. Δημήτριο λειτούργησαν ιερείς της Μητροπόλεως σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα παρόλο που ήταν καθημερινή.

Ο Μητροπολίτης μίλησε τόσο για την ιστορική διάσταση της ημέρας στο Βυζάντιο και τη διαιώνιση της παραδόσεως αυτής στο χώρο της Εκκλησίας. Ειδικά και θέλοντας να τονώσει τους δεκάδες εκπαιδευτικούς των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» που ξεκινούν την προσπάθεια ενός νέος Σχολικού Έτους, αναφέρθηκε στην σπουδαία προσφορά τους στο έργο ιεραποστολής που τους καθιστά πολύτιμους συνεργάτες της Εκκλησίας. Τους διαβεβαίωσε ότι οι κόποι και οι θυσίες τους, η αφοσίωση με την οποία διεκπεραιώνουν το λειτούργημα τους είναι υπόθεση προσφοράς αγάπης και ως τέτοια καταγράφεται απ’ την Εκκλησία.
Η αυτού καθ εαυτού λειτουργία των εκπαιδευτηρίων του Ιδρύματος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου συνεπάγεται κόπους και θυσίες που δεν αφορούν μόνο το οικονομικό σκέλος, ωστόσο όμως είναι μια σπουδαία ευεργεσία για την κοινωνία ειδικά σε περιοχές της υπαίθρου και μεγάλης εγκατάλειψης όπως εν προκειμένω αυτές του ακριτικού Ελληνισμού.

Βιωτής εξ άλλου του παλμού της τοπικής κοινωνίας και έχοντας την προσωπική εμπειρία του εκπαιδευτικού σε ιδρύματα των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Μητροπολίτης Δημήτριος, μίλησε στους παρισταμένους εκπαιδευτικούς τόσο στο τέλος της Θείας Λειτουργίας όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις που έγιναν στο Σχολείο για τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε στην νέα περίοδο.

Παρότρυνε και κάλεσε όλους ώστε στην υπέρβαση τους μαζί με την βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι δίπλα μας να παραδειγματίζονται απ’ την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα βαθιάς πίστης και υπακοής στο θέλημα του Θεού που «ανταμείβεται» καθημερινά με την υλοποίηση τόσων πρωτοβουλιών που ανθρωπίνως φαίνονται αδύνατα. Τριάντα και πλέον χρόνια ανέφερε ο Μητροπολίτης, ο Αρχιεπίσκοπος μας Αναστάσιος δεν έκανε τίποτε λιγότερο από το να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Το γεγονός ότι πολύ πιο σύνθετα προβλήματα και κακοτοπιές ξεπεράστηκαν αποτελούν παράδειγμα για τον πνευματικό αγώνα του καθενός μας…


Την Κυριακή ωστόσο, 4 Σεπτεμβρίου, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος θα τελέσει τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, πνευματικό και λατρευτικό κέντρο της Ενορίας της Τσαρσώβας. Είναι μια πραγματικά ακριτική ενορία, η οποία από το 2000 έχει την ευλογία να τιμάται και να έχει προστάτη της τον Άγιο Κοσμά. Αποτελεί απ’ τη μια μαρτυρία της Ορθοδοξίας σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και απ’ την άλλη απόδειξη της συνεχούς μέριμνας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που μερίμνησε την κατασκευή του εν λόγω Ιερού Ναού και του Μητροπολίτη που στηρίζει ποικιλοτρόπως την κοινότητα των πιστών τόσο στην Τσαρσώβα όσο και τις παρακείμενες άλλες κοινότητες γηγενών Ελλήνων.

Στην περιοχή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου εκτός απ’ τον ναό στην Τσαρσώβα για τον Άγιο Κοσμά έχουν ανεγερθεί απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο προς τιμή στην Λειβαδιά και τα Βρυσερά, ανεγέρθηκε εκ νέου το παρεκκλήσι στη Χιμάρα καθώς και αποκαταστάθηκε λειτουργικά το εκκλησάκι στο Μουρσί.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon