Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» του Ράμα – Με την παλάμη στην ΕΕ και τα μάτια στην Τουρκία

Δημοσιεύθηκε: 02/09/2022 18:04 Τελευταία Ενημέρωση: 04/09/2022 17:31 Από: Tachydromos

Του Ορφέα Μπέτση

Η φωτογραφία από το πάνελ της σημερινής συνάντησης κορυφής της πρωτοβουλίας “Ανοιχτά Βαλκάνια” στο Βελιγράδι, με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ, Βούτσις, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεβιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είναι χαρακτηριστική της πολιτικής κατάστασης που έχουμε σε αυτή τη γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Μετά τη σημαία της ΕΕ, της τρίτης οικονομίας παγκοσμίως και βασικού δωρητή στη διαδικασία μετάγγισης ευημερίας και σταθερότητας για τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων, είναι η σημαία της Τουρκίας. Της Τουρκίας που πρεσβεύει σήμερα ανοιχτά την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία είχε υπό τον ζυγό της την Βαλκανική για σχεδόν πέντε αιώνες. Με τεράστιες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής, ορισμένες από τις οποίες είναι ακόμα εμφανείς, όπως ο μαζικός (βίαιος τότε) εξισλαμισμός μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων. Αυτές οι ομάδες σήμερα γίνονται εργαλεία στην άσκηση γεωπολιτικής ισχύος και γεωστρατηγικών σχεδιασμών. Κάτω απ’ τη σημαία της Τουρκίας ποζάρει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δείχνει περιχαρής. Και γιατί να μην είναι, αφού η Τουρκία καλείται σε κάθε forum στην περιοχή.

Σε αντιδιαστολή με το μοντέλο της ΕΕ, το τουρκικό πολιτικό μοντέλο που έχει διαμορφωθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν είναι ίσως πιο ελκυστικό για τους διεφθαρμένους -κυρίως όμως αυταρχικούς Βαλκάνιους ηγέτες- της πρωτοβουλίας των “Ανοιχτών Βαλκανίων”. Στη συνάντηση συμμετείχε μάλιστα ως παρατηρητής η Ουγγαρία και η κυβέρνηση Όρμπαν εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Πέταρ Σιγιάρτο. Παρόντες ήταν επίσης ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντριτάν Αμπάζοβιτς και ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ζόραν Τεγκελτίγια.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ «να μην παραμελήσει τα Βαλκάνια στους σχεδιασμούς της για την αντιμετώπιση της κρίσης στον ενεργειακό τομέα» -και γενικότερα στην πολιτική οικονομικών ενισχύσεων που καταρτίζει, στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ο Ράμα από την άλλη, κατά την προσφιλή του συνήθεια, έριξε και σήμερα καρφιά προς την Ελλάδα και την Ιταλία και κάλεσε τους υπουργούς τους Εξωτερικών να είναι παρόντες στην επόμενη συνάντηση. Στην πρόσκληση για την σημερινή συνάντηση οι κύριοι Δένδιας και Ντι Μάιο δήλωσαν αδυναμία λόγω φόρτου εργασίας, όπως είπε ο Ράμα, με ύφος πρωταγωνιστή. Ύφος που μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί από που πηγάζει. Με ανάλογο ύφος χθες βράδυ αρνήθηκε να βρέξει τα χείλη του με το κρασί που του προσέφεραν σε έκθεση ποτών και τροφίμων οι Σέρβοι παραγωγοί…

Πηγή:slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon