Η εύθραυστη ειρήνη των Βαλκανίων κινδυνεύει καθώς η Γερμανία και η Γαλλία διορίζουν περιφερειακούς συμβούλους

Δημοσιεύθηκε: 05/09/2022 10:00 Τελευταία Ενημέρωση: 05/09/2022 10:00 Από: Tachydromos

«Ο Πούτιν λέει Κόσοβο, Κόσοβο, Κόσοβο, Κόσοβο. Η Ρωσία τροφοδοτεί τη σύγκρουση στα Βαλκάνια και θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη. Θα ήταν ικανοποιημένη αν κάτι κινείτο προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ράμα. [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Η εύθραυστη ειρήνη στα Βαλκάνια κινδυνεύει εξαιτίας της Ρωσίας, η οποία θα χαιρόταν αν ξεσπούσε σύγκρουση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Spiegel, καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία διόρισαν ειδικούς συμβούλους στον απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Σερβίας-Κοσόβου.

Η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας εξετάζει την τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, ιδίως μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, με έμφαση στη σχέση της τελευταίας με τη Μόσχα.

«Ο Πούτιν λέει Κόσοβο, Κόσοβο, Κόσοβο, Κόσοβο. Η Ρωσία τροφοδοτεί τη σύγκρουση στα Βαλκάνια και θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη. Θα ήταν ικανοποιημένη αν κάτι κινείτο προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ράμα.

Συνέχισε ότι η περιοχή είναι διχασμένη όσον αφορά τη ρωσική και τη δυτική επιρροή, αλλά υποστηρίζει ότι «η απόφαση για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ήταν σωστή. Εξάλλου, τώρα υπάρχει μια διαδικασία ειρήνης και συμφιλίωσης, έστω και αν θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Ράμα χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», η οποία περιλαμβάνει τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά όχι το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις σχέσεις.

«Πρόσφατα, υπήρξαν ενθαρρυντικές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Θέλω λοιπόν η Σερβία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο να δημιουργήσουν ένα είδος μίνι ζώνης Σένγκεν για να κάνουν καλύτερες ανταλλαγές».

Παρά τις διαφορές, οι ηγέτες της περιοχής είναι ενωμένοι με έναν κοινό στόχο- είπε, «να αντιστρέψουν τη μοίρα της ιστορίας». Σε συνέντευξή του στο Euronews Serbia την περασμένη εβδομάδα, ο Ράμα δήλωσε ότι η Σερβία δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς.

«Δεν έχει ούτε την τεχνική ικανότητα να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο ούτε την οικονομική ικανότητα να επιβιώσει. Και το γεγονός ότι η Σερβία έχει ψηφίσει τρεις φορές στη σειρά στα Ηνωμένα Έθνη για να καταδικάσει την επιθετικότητα και μάλιστα να αποκλείσει τη Ρωσία από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτό σημαίνει πολλά».

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, θα ήθελα η Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά νομίζω ότι αυτό θα έφερνε πολύ περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα έβλαπτε τη Ρωσία».

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς για να τον ενημερώσουν ότι διόρισαν ειδικούς συμβούλους για να υποστηρίξουν τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Σας στέλνουμε αυτή την κοινή επιστολή σε μια στιγμή κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, υπό το πρίσμα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να γίνει πραγματικότητα και να επιλύσουμε τις μακροχρόνιες διμερείς και περιφερειακές διαφορές», αναφέρεται.

Απαιτούν από τον Βούτσιτς να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα και προθυμία να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

«Απευθυνόμαστε σε εσάς ως ηγέτη της χώρας σας για να σας απευθύνουμε έκκληση να επιδείξετε αποφασιστικότητα και τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα να λάβετε δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πρόοδο του διαλόγου μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας υπό την αιγίδα της ΕΕ. Οι πρόσφατες εντάσεις έδειξαν ότι χρειάζονται επειγόντως εποικοδομητικά βήματα προς τα εμπρός, τόσο σε πρακτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», συνεχίζει η επιστολή.

Ο Βούτσιτς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία της Πρίστινα, ενώ εν τω μεταξύ, οι εντάσεις συνεχίζουν να σιγοβράζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, για τα αμοιβαία μέτρα που θέσπισε ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon