Ο πολιτικολόγος Φατός Λουμπόνια σε φόρουμ στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: 15/09/2022 15:13 Τελευταία Ενημέρωση: 19/09/2022 08:15 Από: Tachydromos

Πληροφορούμαστε ότι το προσεχές Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, σε εκδήλωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο των Αθηνών, εισηγητής σε ένα πάνελ θα είναι και ο από Τίρανα διανοητής Φατός Λουμπόνια.

Πρόκειται για άνθρωπο που πλήρωσε για τις απόψεις του. Φυλακίστηκε και ως εκ τούτου αποτελεί προφανώς ένα παράδειγμα ανθρώπου που αγωνίστηκε για την ελευθερία σκέψης, τον πλουραλισμό ιδεών και τις ελεύθερες εκλογές.

Είναι όμως στωικός καθώς παραμένει συνεπείς στην συνεχή αυτή αναζήτηση και τους αγώνες για διεύρυνση των ορίων ελευθερίας του ατόμου αλλά και για ελεύθερες κοινωνίες. Πρόκειται για γόνο οικογενείας της νομενκλατούρας του καθεστώτος Χότζα, μάλλον ελληνόβλαχοι απ’ την ευρύτερη περιοχή της Κορυτσάς – ως επώνυμο φέρουν το τοπωνύμιο του χωριού καταγωγής εξ άλλου – ο οποίος υπήρξε θύμα της ταξικής πάλης του Κομουνιστικού Κόμματος. Κατηγορήθηκε ο πατέρας του Θεόδωρος ως φιλελεύθερος και επηρεασμένος από δυτικές πολιτιστικές τάσεις της εποχής.

Ο γιος του, ο ομιλητής στην εκδήλωση του Δρόμου της Αριστεράς, Φατός, ούτε τότε σιώπησε για να τη γλυτώσει συμβιβαζόμενος, ούτε μετά την πτώση του κομουνισμού επέλεξε να εμφανιστεί θύμα και να βολευτεί κατά συνέπεια…

Γι αυτό και όχι μόνο, κυρίως για την πολύ καλή του κατάρτιση και την γλαφυρή γραφίδα και λόγο του, αποτελεί νηφάλια φωνή.

Έχει τη στόφα του σύγχρονου διανοούμενου. Ανήσυχου πολίτη κατά τη σημασία που προσέδιδαν στον πολίτη στην αρχαία Αθήνα.

Τα χρόνια του Λιουμπόνια στη φυλακή όπως συγκρατούμενοι του ομολογούν υπήρξαν ευκαιρία μελέτης και περισυλλογής. Κατέχει τους αρχαίους όσο λίγοι στην Αλβανία. Και με μοναδικό τρόπο κάνει τις δικές του αναλύσεις για το πώς αποκλίνουν οι σύγχρονες πολιτικές ηγεσίες από το μέτρο της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας, της ισονομίας, των δικαιωμάτων του πολίτη όπως αυτό είχε οριστεί όταν και διαμορφώνονταν οι έννοιες στις σχολές φιλοσοφικής σκέψης στην Αθήνα.

Γι αυτό και η παρουσία του εκεί έχει και το χαρακτήρα της επιστροφής. Μια νοητή επιστροφή.

Σε μια εποχή μάλιστα όπου όχι μόνο τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του ατόμου και η αξιοπρέπεια των μικρών λαών αποτελούν ψηλά γράμματα στη μεγάλη παγκοσμιοποιημένη πολιτική, εκείνος είναι συνεπής στην επισήμανση των συνεπειών που προκαλεί το γεγονός αυτό.

Σε ότι μας αφορά, τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, την αποφυγή καλλιέργειας ανθελληνισμού στο εσωτερικό της κοινής γνώμης στην Αλβανία, την ανάγκη και τις δυνατότητες μιας ήρεμης σχέσης Ελλάδας και Αλβανίας είναι επίσης παρόν με θέσεις που διακρίνονται για την τόλμη και την ακεραιότητα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon