ΕΕ: Μήνυμα στην Τουρκία για την ελληνική μειονότητα και τις διακρίσεις που υπέστη

Δημοσιεύθηκε: 22/09/2022 14:44 Τελευταία Ενημέρωση: 22/09/2022 14:44 Από: Tachydromos

Ο Ίμον Γκίλμορ μίλησε εκ μέρους της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αναφορά στο πώς αντιμετώπισε η Τουρκία την ελληνική μειονότητα έκανε ο Ίμον Γκίλμορ, ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Γκίλμορ μίλησε για την τριακοστή επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες (η επέτειος είναι στις 18 Δεκεμβρίου).

Ο Ίμον Γκίλμορ, αναφορικά με την ελληνική μειονότητα είπε: «Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων».

Ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων

Στην ομιλία του ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ακόμα ότι: «Η Διακήρυξη παραμένει ορόσημο για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στις προαναφερθείσες μειονότητες. Παρέχει καθοδήγηση και θέτει πρότυπα, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη μη διάκριση, τη χρήση της μητρικής γλώσσας και την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων».

Ο Γκίλμορ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Γιαζίντι, τους Ουιγούρους και τις άλλες μουσουλμανικές μειονότητες που υφίστανται διακρίσεις στην Ξινγιάνγκ, καθώς και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Αιθιοπία.

Αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία είπε: «Τα ζητήματα των μειονοτήτων χρησιμοποιούνται ως ψευδείς αφορμές για τη δικαιολόγηση πολέμων, όπως συνέβη στην περίπτωση της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ολόκληρη την ομιλία του, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

in.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon