Ο Έντι Ράμα ζητά ανάκληση της έκθεσης για τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο

Δημοσιεύθηκε: 26/09/2022 10:20 Τελευταία Ενημέρωση: 26/09/2022 10:19 Από: Tachydromos

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επιτέθηκε στην έκθεση του Ντικ Μάρτι για τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 2011 κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σάββατο, μετά την απόφαση της κυβέρνησής του να την καταδικάσει.

Η έκθεση για το Συμβούλιο της Ευρώπης κατηγορούσε πρώην υψηλόβαθμα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) για εγκλήματα πολέμου σε συνεργασία με Αλβανούς, με ελάχιστα στοιχεία.

Μια ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διερεύνησε πολλούς από τους ισχυρισμούς και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι δεν είχαν βάση, αλλά ιδιαίτερα οι ισχυρισμοί για εμπορία οργάνων δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν.

«Το 2011, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε έκθεση ενός επιμελούς βουλευτή που κατηγορούσε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου για το ειδεχθές έγκλημα της εμπορίας οργάνων. Ο κ. Μάρτι θα έπρεπε να πληρώνεται ως παραμυθάς, αλλά ποτέ να μην τον εμπιστεύεται κανείς ως εισηγητή», δήλωσε ο Ράμα.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση ήταν η βασική ιδέα πίσω από τη δημιουργία των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου, ενός ειδικού δικαστηρίου στη Χάγη που δημιουργήθηκε για να δικάσει το προσωπικό του UCK. Αντίθετα, δεν δημιουργήθηκε παρόμοια δομή για τους Σέρβους εγκληματίες πολέμου.

«Έγινε μια από τις χειρότερες περιπτώσεις διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, το είδος του μανιφέστου για πανεθνική προπαγάνδα κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», συνέχισε, προσθέτοντας ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς, και παρόλα αυτά ο πρώην πρόεδρος Χασίμ Θάτσι παραμένει στη φυλακή.

«Φανταστείτε μια στιγμή όπου ο πρόεδρος ή ο πρωθυπουργός σας μεταφέρεται από το αξίωμά του σε μια τρίτη χώρα και κρατείται χωρίς κατηγορία στη φυλακή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η έκθεση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «μνημειώδη αποτυχία» που αμαυρώνει την ιστορία μιας χώρας.

«Η δικαιοσύνη υπηρετείται με γεγονότα, αποδείξεις και δεδομένα», πρόσθεσε, ενώ κάλεσε το ΣτΕ να αποδεχθεί το αίτημα της Αλβανίας για επανεξέταση της έκθεσης.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon