Ο Ράμα εκβιάζει και τους δυτικούς

Δημοσιεύθηκε: 29/09/2022 13:51 Τελευταία Ενημέρωση: 03/10/2022 09:00 Από: Tachydromos

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα δηλώνει κάθετα αποφασισμένος ώστε να προχωρήσει τη θεσμοθέτηση νομοθεσίας που αφορά στην αμνήστευση χρηματικών μέσων και εσόδων των υπηκόων Αλβανίας. Μάλιστα ανεξαρτήτως του τόπου που τα εξασφάλισαν.

Προσβλέπει μάλιστα ειδικά στους Αλβανούς μετανάστες που νομίμως ή παράτυπα εργάζονται στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της ΕΕ. Εξ και τόσο οι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και κυβερνήσεις των κρατών μελών απ’ την ανακοίνωση της πρόθεσης της Κυβέρνησης των Τιράνων, τοποθετήθηκαν δυσμενώς και μάλιστα αντίθετες με την πρωτοβουλία.

Ωστόσο ο Ράμα δείχνει να προτίθεται να εκβιάσει την στάση των θεσμών της ΕΕ και των ΗΠΑ και να παραπλανήσει ούτως ώστε να προχωρήσει το σχεδιασμό του που βασικά αποσκοπεί στην μεταφορά προς επένδυση στην Αλβανία εσόδων που όχι απλά έχουν προκύψει από παραβιάσεις των φορολογικών και άλλων νομοθεσιών. Βασικά οι εξειδικευμένοι θεσμοί ανησυχούν για την αμνήστευση των χρημάτων που προκύπτουν από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικά τη διακίνηση ναρκωτικών.

Επιδιώκοντας τον εκβιασμό και τη δημιουργία έστω διαφοροποιήσεων στη στάση του Δυτικού παράγοντα – πράγμα στο οποίο ο Πρωθυπουργός Ράμα επιδίδεται επιτυχώς αξιοποιώντας αφενός τη Βαλκάνια κουτοπονηριά κι αφετέρου τις πολιτικές λόμπιγκ στην Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες – συνεκάλεσε σήμερα συνάντηση με Πρεσβευτές της ΕΕ, κρατών μελών, ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το σχέδιο νόμου για την Οικονομική Αμνηστία.

Προσήλθαν παρόλο που θα μπορούσαν να απορρίψουν την πρόταση και από μόνο του τούτο το γεγονός γεννά ερωτήματα.

Ερωτήματα που αποκτούν μεγαλύτερη βάση προκύπτουν επίσης απ’ το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν παρέστη στη συνάντηση. Πήγε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Ταουλάντ Μπάλα και η Υπουργός επί των Οικονομικών Ντελίνα Ιμπραϊμί.

Σημειολογική αξία έχει το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε στους χώρους της Βίλα 30, όπως έχει κωδικοποιηθεί η κατοικία του πρώην αυταρχικού κομουνιστή ηγέτη της Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα που πλέον αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των υπηρεσιών της Κυβέρνησης.

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στα Τίρανα προέβη μετά τη συνάντηση σε δήλωση. Περισσότερο προσπαθεί να δικαιολογηθεί έναντι οποιασδήποτε εξέλιξης παρά να επιβληθεί προς αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ΕΕ διαφωνεί κι εκφράζει τις ανησυχίες της σε ότι αφορά το περιεχόμενο του νομοθετήματος που έχει καταρτίσει η Κυβέρνηση. Επισημαίνει όμως ότι θα συνεχίσει τις επαφές και προσπάθειες για περεταίρω βελτίωση του σχεδίου νόμου.

Η αντίθεση των εξειδικευμένων φορέων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ΗΠΑ επίσης έγκειται στο γεγονός ότι οι προβλέψεις του εν λόγω νομοσχεδίου αντιβαίνουν του νομικού πλαισίου και των πρακτικών καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που ισχύουν στα κράτη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ επίσης.

Η ψήφιση τέτοιου νόμου απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία των 84 ψήφων στη Βουλή που δεν διαθέτει από μόνο του το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η δημιουργία αίσθηση διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με τον Δυτικό παράγοντας εκτός των άλλων εξυπηρετεί τον Ράμα στη «εξεύρεση» των απαραίτητων θετικών ψήφων στο σώμα της Βουλής. Είναι προφανές ότι με την πολυδιάσπαση στο χώρο της αντιπολίτευσης η αλίευση αυτή είναι απλή υπόθεση για το Ράμα πλην όμως χρειάζεται τυπική έξωθεν μαρτυρία.

Γι αυτό εκβιάζει ακόμη και τον Δυτικό παράγοντα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon