Δεν θέλει ο Ράμα παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 09/10/2022 08:45 Τελευταία Ενημέρωση: 09/10/2022 08:47 Από: Tachydromos

Η αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι είναι σχεδόν έτοιμη η προσφυγή μαζί με την Αλβανία σε διεθνές δικαστήριο για την επίλυση του ζητήματος οριοθέτησης ΑΟΖ στο Ιόνιο, είναι, μάλλον, αβάσιμη. Οι δηλώσεις, μάλιστα, προ μηνός στη Θεσσαλονίκη ενείχαν και μια ασάφεια: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η προσφυγή στη Χάγη θα γίνει, εφόσον η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Όμως, από τον περασμένο Ιανουάριο, η Βουλή των Ελλήνων (με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία) είχε επικυρώσει τις σχετικές νομοθετικές πράξεις επέκτασης από τα βόρεια των Διαπόντιων νήσων έως την Πελοπόννησο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με δηλώσεις του που αναπαράγονται στα αλβανικά ΜΜΕ, τραβάει ακόμη πιο πολύ το σχοινί. Διαψεύδει κυριολεκτικά την ελληνική κυβέρνηση περί άμεσης προσφυγής στη Χάγη.

Επιβεβαιώνει αναλυτές που επεσήμαναν ότι η αισιοδοξία των Αθηνών για σύγκλιση στο θέμα είναι αβάσιμη, δεδομένου ότι οι πιέσεις της Άγκυρας στα Τίρανα είναι ισχυρότερες από την ανάγκη συμμόρφωσης της Αλβανίας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μάλιστα, εκλείπει πλέον και το πρόσχημα που ο Έντι Ράμα επικαλούνταν για τις κωλυσιεργίες του, με το οποίο φαίνεται να έπειθε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Επικαλούνταν τα δήθεν εμπόδια που προκαλούσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα στην εξουσιοδότηση των σχετικών διαδικασιών.

Ο κ. Ράμα δήλωσε: «Δεν υφίσταται σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών». Όλη του η δήλωση έχει ως εξής: «Θα καθίσουμε να μιλήσουμε. Πρόκειται για νομική διαδικασία. Έχει μια σειρά από κανόνες. Υπάρχουν διαδικασίες κι εμείς θα σεβαστούμε το σύνολο των διαδικασιών απ’ την αρχή έως το τέλος, διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Θα πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο σε τι αποσκοπούμε από αυτή τη διαδικασία. Εκείνη η κοινή (ενοποιημένη) θέση που απαιτείται από αυτό το δικαστήριο, για το τι στοχεύει η μια πλευρά και τι η άλλη, θέλει το χρόνο της. Δηλαδή, δεν έχουμε μια σύγκλιση μεταξύ των πλευρών».

Απ’ την Πράγα που βρίσκεται για να εκπροσωπήσει την Αλβανία στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο Έντι Ράμα εμφανίστηκε σε πολιτική εκπομπή αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Μία δήλωση που αναπαράγεται σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας σήμερα… Η αλήθεια είναι ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει τον τρόπο του να κυριαρχεί επικοινωνιακά.

slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon