Ακλόνητη απαίτηση της ΕΕ η απόσυρση των «χρυσών διαβατηρίων» της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 13/10/2022 14:32 Τελευταία Ενημέρωση: 13/10/2022 14:32 Από: Tachydromos

Η έκθεση δίνει μια επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά την πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, εστιάζοντας στις εξελίξεις, τις βελτιώσεις και τους τομείς που προκαλούν ανησυχία από τους τελευταίους 12 μήνες. [Shutterstock/Sergey Shik]

Η Αλβανία πρέπει να βάλει στο ράφι το σχέδιο των «χρυσών διαβατηρίων» και να πατάξει το ξέπλυμα χρήματος και τη διαφθορά, σύμφωνα με την έκθεση της χώρας για το 2022 που δημοσίευσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση δίνει μια επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά την πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, εστιάζοντας στις εξελίξεις, τις βελτιώσεις και τους τομείς που προκαλούν ανησυχία από τους τελευταίους 12 μήνες.

Το 2019, το Exit.al, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης να προσφέρει αλβανική υπηκοότητα σε πλούσιους ξένους με αντάλλαγμα μια πληρωμή σε μετρητά και επενδύσεις στη χώρα. Η ιδέα τέθηκε σε δεύτερη μοίρα μετά την καταδίκη από την Επιτροπή, μέχρι τις αρχές του έτους, όταν ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε τη διεκπεραίωση των αιτήσεων από τρίτη εταιρεία.

Η έκθεση αναφέρει σαφώς ότι «η Αλβανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την ανάπτυξη ενός συστήματος ιθαγένειας για επενδυτές (χρυσά διαβατήρια), καθώς θα παρουσίαζε κινδύνους, καθώς αφορά την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη διαφθορά και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος και θα ήταν ασύμβατη με τους κανόνες της ΕΕ».

Η Αλβανία προειδοποιήθηκε επίσης για την προτεινόμενη φορολογική αμνηστία. Σύμφωνα με την πρόταση, οποιοσδήποτε ξένος πολίτης ή Αλβανός μπορεί να καταθέσει μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ σε μη δηλωμένα χρήματα στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, απολαμβάνοντας νομική ασυλία και φόρο 5-10%.

Μια προηγούμενη εκδοχή του νόμου είχε καταγγελθεί από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ αυτή η εκδοχή αποτέλεσε αντικείμενο τεταμένων συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης, της ΕΕ και διαφόρων διπλωματικών αποστολών στα Τίρανα.

Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος και θα ήταν αντίθετη με τις συμβουλές της ΕΕ και της Moneyval. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η Αλβανία παραμένει στον γκρίζο κατάλογο της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης.

Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί ανησυχία είναι η ελευθερία της έκφρασης, όπου η Αλβανία δεν σημείωσε πρόοδο το τελευταίο έτος, σύμφωνα με την Επιτροπή.

«Η διαπλοκή επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων συνέχισε να εμποδίζει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και την ποιότητα της δημοσιογραφίας. Η παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών συκοφάντησης, είναι συχνή, ιδίως στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, των οποίων η αυτορρύθμιση πρέπει να διασφαλιστεί», αναφέρεται.

Η έκθεση συνεχίζει ότι ένα περιβάλλον λεκτικών επιθέσεων, πράξεων εκφοβισμού κατά δημοσιογράφων και το απειλητικό φάντασμα του λεγόμενου «πακέτου κατά της δυσφήμισης» προκαλούν επίσης ανησυχία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «παραμένει σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν άμεση και διαφανή πρόσβαση στα κυβερνητικά όργανα και τις δραστηριότητές τους» και επίσης, «η ρυθμιστική δραστηριότητα της Αρχής Οπτικοακουστικών Μέσων (AMA) πρέπει να βελτιωθεί και η ανεξαρτησία και οι πόροι των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων πρέπει να ενισχυθούν».

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon